Kopen, verlengen en verpatsen: de winterprioriteiten voor de 18 Eredivisie-clubs

Kopen, verlengen en verpatsen: de winterprioriteiten voor de 18 Eredivisie-clubs

10-01-2018 10:00
25

De winterse transferwindow is ruim een week open en diverse clubs hebben hun eerste deals al afgerond. In de komende drie weken staat er nog veel te gebeuren. Spelers kopen, overbodige krachten lozen, contracten verlengen: er is voldoende werk aan de winkel voor de heren technisch directeuren. Waar liggen momenteel de prioriteiten voor de achttien clubs in de Eredivisie? VoetbalPrimeur zet het op een rij. 

PSV: linksback aantrekken & selectie inkrimpen
Maximiliano Romero heeft zich al bij de selectie van Phillip Cocu gevoegd en Luuk de Jong gaat nergens heen, dus aanvallend zit het wel snor bij koploper PSV - zeker wanneer Jürgen Locadia in februari weer fit is en Hirving Lozano zijn vorm vasthoudt. Technisch manager Marcel Brands gaf deze week aan dat de club op zoek is naar een linksback, als concurrent voor Joshua Brenet. Mogelijk vertrekken er ook nog wat jonkies en tribuneklanten - Sam Lammers, Adam Maher en Marcel Ritzmaier, bijvoorbeeld. 

Ajax: duidelijkheid rond Younes & nóg meer nieuwe contracten
Marc Overmars heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Perr Schuurs is vastgelegd voor komend seizoen, linksback Nicolas Tagliafico werd afgelopen week gecontracteerd en ruwe diamant Hassane Bandé sluit wellicht per direct aan. De contracten van onder meer Donny van de Beek en Frenkie de Jong zijn onlangs opengebroken. Nu is het zaak om ook de gewilde Justin Kluivert langer te binden. En wat gaat er gebeuren met Amin Younes? Verkoopt Ajax de Duitser deze maand, wandelt hij na dit seizoen transfervrij de deur uit óf wordt de optie in zijn contract gelicht? Vragen, vragen...

AZ: aanvallende versterking & nieuwe club vinden voor bankzitters
Rens van Eijden mag weg en Dabney dos Santos en Fred Friday zijn inmiddels weg. Beide aanvallers maken het seizoen af bij Sparta. Met name door het vertrek van Friday zit trainer John van den Brom plots dun in de spitsen. Directeur voetbalzaken Max Huiberts heeft inmiddels aangegeven dat op positie nog iets kan en gaat gebeuren. Van Eijden krijgt de ruimte om een club te vinden. Mogelijk verkast ook Iliass Bel Hassani nog. 

PEC Zwolle: stuntploeg bij elkaar houden
Simpel: PEC wil er álles aan doen om een subliem seizoen groots te eindigen. Ryan Thomas, Philippe Sandler, Mustafa Saymak, Younes Mokhtar: ze staan allemaal in de belangstelling van grotere clubs. Technisch manager Gerard Nijkamp moet alle kikkers in de kruiwagen houden. Dat Saymak en Mokhtar dan in juli transfervrij vertrekken bij de nummer vier van de ranglijst - so be it. 

Feyenoord: buitenkansjes
Op transfervlak is het vooralsnog oorverdovend stil in De Kuip. Michiel Kramer mag vertrekken uit Rotterdam-Zuid, dat is inmiddels bekend. Mogelijk gaat Martin van Geel op zoek naar een vervanger voor de targetman. Aan de andere kant kan de regerend kampioen er ook voor kiezen om vertrouwen te geven aan Dylan Vente. Of zou dan stiekem tóch een rentree van Robin van Persie aanstaande zijn? 

FC Utrecht: Labyad en Ayoub verkopen/vervangen
Spelmaker Yassin Ayoub heeft inmiddels te horen gekregen dat hij deze maand niet mag vertrekken. Na het seizoen kan hij dus gratis en voor niets verkassen. Zakaria Labyad speculeerde afgelopen maand openlijk over een wintertransfer naar een topclub. Een vertrek van de topscorer zou een enorme aderlating zijn. Adam Maher (PSV) wordt genoemd als zijn mogelijke opvolger. 

ADO Den Haag: aftellen naar 31 januari
Ineens werd er dinsdag een aanvaller van Watford gelinkt aan ADO. De verrassende nummer zeven van de ranglijst hoopt deze maand vooral dat er niemand aanklopt voor smaakmaker Abdenasser El Khayati. Door het Northampton Town-gerucht lijkt in ieder geval een streep te kunnen. Tyronne Ebuehi heeft een aflopend contract en heeft over een paar maanden de clubs voor het uitkiezen. ADO ziet graag dat hij het seizoen afmaakt in de Hofstad. 

Vitesse: exit Büttner & Rashica aan de ketting
Voor Alexander Büttner is het einde verhaal in Arnhem, zoveel is afgelopen week wel duidelijk geworden. De linksback zal met zijn salaris ook aardig op de begroting drukken. Wekelijks wordt er een ploeg uit Duitsland of Italië gelinkt aan het Arnhemse pareltje Milot Rashica. Lukt het Vitesse om hem tot de zomer uit de klauwen van geïnteresseerde clubs te houden? Een bedrag boven de vijf miljoen is wellicht moeilijk af te slaan. 

sc Heerenveen: door of niet door met Streppel? 
In het Abe Lenstra Stadion ligt de bal bij technisch manager Gerry Hamstra en directeur Luuc Eisenga. Willen zij verder met trainer Jurgen Streppel, die een rampzalig 2017 achter de rug heeft met Heerenveen? In januari zullen er intensieve gesprekken plaatsvinden met de coach. De contracten van spits Reza Ghoochannejhad en captain Stijn Schaars lopen af. Charlison Benschop (Hannover 96) komt de gelederen mogelijk versterken

VVV-Venlo: nog meer routine?
Tot ieders verrassing presenteerde VVV deze week Romeo Castelen. De 34-jarige rechtsbuiten moet de voorhoede van de Limburgers een kwaliteitsimpuls geven. Lijfsbehoud zou grandioos zijn voor de ploeg van trainer Maurice Steijn. Wellicht tovert VVV nog een routinier uit de hoge hoed. Een extra verdediger of middenvelder zou niet misstaan. 

Heracles Almelo: aanvoerder aan boord houden
New York City FC is in de markt voor Joey Pelupessy en dus moet Heracles vrezen dat de captain nog deze maand vertrekt uit Almelo. Heracles moet op de centjes letten en als er een aantrekkelijk bod komt uit de VS, is het onwaarschijnlijk dat daar nee tegen wordt gezegd. Pelupessy kan na het seizoen tenslotte transfervrij weg. Liefst dertien spelers van de club, waaronder ook Peter van Oooijen, Tim Breukers en Jaroslav Navratil zijn aan hun laatste contractmaanden begonnen. 

Excelsior: geen gekke dingen
Algemeen directeur Ferry de Haan liet dinsdag weten dat hij 'rondkijkt' naar mogelijke versterkingen. Excelsior moet elke dubbeltje omdraaien, dus Sparta-taferelen hoeven we niet te verwachten bij de club. Met een smalle selectie en zeer weinig scorend vermogen wordt het wel oppassen geblazen na de winterstop. 

FC Groningen: beslissing over technische staf én cashen voor Mahi
Net als in Heerenveen moeten er ook in Groningen knopen worden doorgehakt over de technische staf. Krijgt trainer Ernest Faber nog een extra seizoen? Wil hij zelf überhaupt door in het Noordlease Stadion? Een verkoop van Mimoun Mahi zou ook erg fijn zijn. De international van Marokko en clubtopscorer vertegenwoordigt een stevige transferwaarde. Afgelopen jaar waren diverse ploegen uit Engeland voor hem in de markt. 

Willem II: goalgetters behouden & impuls op middenveld
Negen treffers, drie assists. De cijfers van Fran Sol in dit seizoen zeggen alles. Hoe laag had Willem II wel niet gestaan zonder de bijdrage van de Spaanse goudhaan? Mét Sol en collega-spits Bartholomew Ogbeche (acht goals) zou het team van Erwin van de Looi zich in principe snel veilig moeten kunnen spelen. De contracten van beide spelers lopen echter af. Met Giliano Wijnaldum (transfervrij) en Damil Dankerlui (Ajax) voegde Willem II inmiddels al twee extra verdedigers toe aan de smalle selectie. Een extra middenvelder zou ook geen overbodige luxe zijn.

NAC Breda: nummer 9 in huis halen 
Slechts twintig doelpunten maakte NAC tijdens de eerste competitiehelft. Het is duidelijk waar de problemen liggen voor De Parel van het Zuiden. Michiel Kramer stond bovenaan de verlanglijst, maar de verbannen Feyenoorder lijkt op een transfer naar het buitenland te azen. Wellicht kan NAC opnieuw aankloppen in Manchester. City heeft ongeveer 350 spelers - daar loopt vast nog wel een geschikte spits tussen. 

FC Twente: versterking in elke linie & spelers lozen
Gertjan Verbeek is bepaald niet vrolijk geworden van de selectie die hij aantrof in de Grolsch Veste. In elke linie van zijn team kan de trainer een kwaliteitsimpuls gebruiken. Dat is eigenlijk een must, wil FC Twente aan het einde van de rit niet deelnemen aan de nacompetitie-roulette. Verbeek werkt al twee maanden met een grote selectie, met veel spelers die amper tot geen speelminuten meer zullen krijgen onder hem. Verbeek heeft diverse bankzitters al duidelijk gemaakt dat zij hun koffers moeten pakken. 

Sparta: het verlanglijstje van Advocaat
De nummer zeventien van de Eredivisie wordt waarschijnlijk de meest actieve club van deze winterse transferperiode. Nu Alex Pastoor weg is en Dick Advocaat aan het roer staat, blijken diverse geldschieters plots bereid om Sparta uit de brand te halen. Dabney dos Santos en Fred Friday (AZ) werden al gehuurd; Advocaat hoopt ook nog nieuwe verdedigers en middenvelders te kunnen begroeten. 

Roda JC: scorend vermogen
De hekkensluiter van de ranglijst heeft doelpunten nodig. Roda JC is momenteel volledig afhankelijk van Simon Gustafson (zes goals) en Dani Schahin (vier goals). Andere spelers scoren niet. Aan technisch directeur Harm van Veldhoven de taak om met een vrijwel lege portemonnee scorend vermogen aan de selectie toe te voegen. 'Eén of twee' nieuwe spelers, is de bedoeling. De naam van Ruud Boymans viel, maar dat idee is inmiddels afgeschoten door Van Veldhoven. Hij hoopt ergens een snelle spits te huren. 

Welke speler moet jouw club wél of juist niet halen? Deel het in de comments?