'Ik las dat Ajax iets van twaalf miljoen heeft moeten neerleggen. Niet te doen'

'Ik las dat Ajax iets van twaalf miljoen heeft moeten neerleggen. Niet te doen'

10-01-2018 16:59
36

Voor clubs uit de Eredivisie is het de laatste jaren een haast onmogelijke klus geworden om interessante talenten uit het buitenland aan te trekken. Dat vertelt FC Groningen-directeur Hans Nijland in gesprek met Voetbal International. 

De Trots van het hoge Noorden baarde in het recente verleden opzien met het binnenhalen van bijvoorbeeld Luis Suárez, Erik Nevland, Filip Kostic en Dusan Tadic. "Onze raad van commissarissen vraagt ook kritisch waarom hier geen nieuwe Suárez rondloopt. Heel simpel. Wij waren in Uruguay de enige Europeanen op de tribune. Jij denkt toch niet dat dit ooit nog zal gebeuren?", aldus Nijland.

"We doen nog precies hetzelfde als toen. We zitten overal: Zuid-Amerika, Azië, Servië. Ons netwerk met makelaars is alleen maar uitgebreid. Nog steeds jagen we op diamantjes. Maar we komen er veel moeilijker tussen. Onze hoofdscout bezocht vorig jaar in Zuid-Korea het jeugd-WK. Daar is 95 procent van de spelersbij voorbaat onhaalbaar."

Ook voor de absolute top in Nederland wordt het steeds lastiger, weet Nijland. "Zelfs voor hen zijn talenten uit de A-categorie vrijwel onhaalbaar geworden. Ik las dat Ajax iets van twaalf miljoen heeft moeten neerleggen voor David Neres. Enorm. Bijna niet meer te doen. De Eredivisie was een competitie met de sterren van morgen. Ronaldo, Suárez, Alex, Zlatan. Ze gaven de competitie kleur. Maar die uitstraling is onder druk gekomen. Het gevolg is minder aantrekkingskracht op fans en sponsors."

Lees ook: "Vitesse geeft nu al 25 tot 30 miljoen uit. Hoe moeten wij dan nog concurreren?"