Uitdagers in de Eredivisie: op déze spelers moeten we na de winterstop letten

Uitdagers in de Eredivisie: op déze spelers moeten we na de winterstop letten

12-01-2018 11:00
20

Vorige week stemden meer dan 40.000 bezoekers op de beste spelers van de eerste seizoenshelft. Daar vloeide dít Elftal van de Eerste seizoenshelft uit. Maar wie zitten de winnaars op de hielen en werden per positie tweede? Kortom: wie zijn de uitdagers voor de tweede seizoenshelft?

Ajax en koploper PSV waren de ruggengraat van het Elftal van de Eerste Seizoenshelft, met in totaal negen spelers. Feyenoord was één keer present. De enige speler in het team die niet bij een ploeg uit de klassieke top-drie onder contract staat, was Fran Sol. Welke spelers moeten we per positie in de gaten houden voor de tweede seizoenshelft? Dit zijn de namen.

Doelman: Jeroen Zoet (PSV)
Misschien wel de beste doelman van de Eredivisie moest in het Elftal van de Eerste seizoenshelft voorrang geven aan Onana. Aan Zoet de taak om na de winterstop ook de supporters buiten Eindhoven voor zich te winnen. Hoe? Vaker de nul houden en zijn waarde bewijzen voor het Nederlands elftal, waar hij Jasper Cillessen nog voor zich heeft.

Rechtsback: Denzel Dumfries (sc Heerenveen)
Een wervelende start van het seizoen leverde Dumfries bíjna een plek in het Elftal van de Eerste Seizoenshelft op. PSV'er Santiago Arias kreeg 4% meer (35% om 31%). Dumfries gaf in de eerste vier wedstrijden van het seizoen liefst vijf assists. Sindsdien stokte de teller, maar de rechtsback blijft een onbetwiste basisspeler in het team van Heerenveen.

Linksback: Angeliño (NAC Breda)
Met zijn onophoudelijke dadendrang, imponerende rushes en buitengewone balgevoel is Angeliño een van de uitblinkers van de Eredivisie. Op basis daarvan is hij iemand om nog scherper in de gaten te houden de komende maanden. De 21-jarige linksback is de enige spelers die geen enkele minuut miste bij NAC. Een Manchester City-huurling die dus wél boven het maaiveld uitsteekt.

Centrale verdedigers: Jerry St. Juste (Feyenoord) & Guram Kashia (Vitesse)
Het centrale duo in de verdediging wordt gevormd door Jerry St. Juste en Guram Kashia. De stoppers van respectievelijk Feyenoord en Vitesse eindigden een straatlengte achter Matthijs de Ligt en Daniel Schwaab, maar hebben wel een goed halfjaar achter de rug. Voor St. Juste wordt het een spannende periode, omdat Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden hun Feyenoord-rentree naderen.

Controleur: Ryan Thomas (PEC Zwolle)
200 stemmen meer en Thomas had Lasse Schöne afgetroefd in het Elftal van de Eerste Seizoenshelft. Onverdiend was dat niet geweest. De international van Nieuw-Zeeland speelt dit seizoen in een meer controlerende rol bij Eredivisie-verrassing PEC Zwolle en doet dat uitstekend. Hoogtepunt was zijn optreden tegen PSV, na liefst 57 internationale vlieguren in één week.

Centrale middenvelders: Frenkie de Jong (Ajax) & Nasser El Khayati (ADO Den Haag)
Een echte verrassing was het niet dat Hakim Ziyech en Marco van Ginkel werden verkozen in het Elftal van de Eerste Seizoenshelft. De twee werden gevolgd door Frenkie de Jong en Nasser El Khayati. Geef de stemmers eens ongelijk: De Jong is dé revelatie van de laatste maanden, terwijl El Khayati al zes keer scoorde en ADO naar het linkerrijtje heeft geleid.

Vleugelaanvallers: Steven Berghuis (Feyenoord) & Justin Kluivert (Ajax)
Steven Berghuis (21%) en Justin Kluivert (6%) zijn in de tweede seizoenshelft de uitdagers van David Neres (35%) en Hirving Lozano (26%). Dat Berghuis niet in het Elftal van de Eerste Seizoenshelft stond, kan worden gewijt aan de goede vorm van Neres. Met elf doelpunten is hij samen met Lozano gedeeld topscorer van de Eredivisie. Kluivert deed het in de laatste weken voor de winterstop uitstekend.

Spits: Nicolai Jörgensen (Feyenoord)
VP's Speler van het Seizoen 2016/2017 moet in de tweede seizoenhelft gaan oogsten. Ondanks verschillende fysieke ongemakken, scoorde Jörgensen zeven keer in dertien Eredivisie-duels. Als de Deense aanvaller fit is hij met zijn goals én voorbereidende werk goud waard voor Feyenoord. Ook op Wout Weghorst, derde in de VP-verkiezing achter Jörgensen en winnaar Fran Sol, zijn de ogen gericht.

Trainer: Erik ten Hag (FC Utrecht/Ajax)
John van 't Schip werd met grote overmacht uitgeroepen tot beste trainer van de eerste seizoenshelft (41%). Erik ten Hag zat daar als eerste achter. De nieuwe trainer van Ajax werd door de VP-stemmers gewaardeerd voor zijn werk bij FC Utrecht. We zijn erg nieuwsgierig hoe Ten Hag zich gaat houden in Amsterdam, waar dit seizoen de eerste landstitel moet worden gewonnen.