Glazen Bol: Ajax en kampioen PSV omcirkelen 15 april, Van Ginkel de beste

Glazen Bol: Ajax en kampioen PSV omcirkelen 15 april, Van Ginkel de beste

15-01-2018 12:00
54

Hoe loopt de titelrace af? Welke ploeg degradeert naar de Jupiler League? Wie wordt de Speler van het Jaar en wie wint op 26 mei de Champions League-finale in Kiev? VoetbalPrimeur waagt zich deze week vijf keer aan vijf voorspellingen. Vandaag aan de beurt: adjunct-hoofdredacteur Ruben Winkels.

De kampioen: PSV
De Ajax-supporters krijgen in de tweede seizoenshelft denk ik weer wat te juichen, maar het wegpoetsen van de achterstand op PSV (vijf punten) is een brug te ver. Dat ligt niet zozeer aan Ajax, maar PSV maakt dit seizoen op mij een té stabiele en volwassen indruk om de koppositie nog op het spel te zetten. De winterkampioen mag nog minimaal één misstap maken en kan op 15 april, als Ajax op bezoek komt in Eindhoven, de definitieve nekslag uitdelen.

Directe degradant: Roda JC
Op de manier waarop het nu gaat, is Roda JC niet te handhaven in de Eredivisie. Ik denk niet dat ze in de tweede seizoenshelft van de laatste plaats afkomen, want het blijft onrustig in Kerkrade, een scorende spits hebben ze niet én ik schat de concurrentie (Sparta en FC Twente) door een handvol transfers in januari een stuk hoger in. Een vrije val van NAC Breda is misschien de enige reddingsboei voor Roda.

Speler van het Jaar: Marco van Ginkel
De kampioen van Nederland levert vaak ook de Speler van het Jaar af. Dat is aan het einde van dit seizoen niet anders. Niet Hirving Lozano, maar Marco van Ginkel zal zich na de winterstop bewijzen als de belangrijkste pion in de ploeg van Phillip Cocu. De middenvelder scoorde al tien keer in achttien duels, dus als hij dit ritme vasthoudt eindigt hij rond de twintig treffers. Dat zijn Sneijder-achtige statistieken.

Champions League-winnaar: Paris Saint-Germain
Wie gaat Paris Saint-Germain stoppen? Niemand, zou je zeggen. In de sterke Ligue 1 decimeren ze de ene na de andere tegenstander, terwijl in de groepsfase van de Champions League de teller pas stokte bij een recordaantal van 25 doelpunten. Titelverdediger Real Madrid is meteen een pittige hindernis in de achtste finale, maar als PSG die overleeft kunnen weinig clubs de grote droom van de Qatarese eigenaren nog verstoren.