Ajax strikt 'Super-Bubi': snelste 'Doppelpack' ooit, megatalent in FIFA en FM

Ajax strikt 'Super-Bubi': snelste 'Doppelpack' ooit, megatalent in FIFA en FM

17-01-2018 17:00
55

Ajax heeft de slag om Nicolas Kühn gewonnen, zo bevestigde de Amsterdamse club deze week. Wat haalt Ajax in huis met de achttienjarige spits, die overkomt van RB Leipzig?

Nicolas-Gerrit Kühn, zoals zijn volledige naam luidt, komt uit het Duitse Wunstorf, op een steenworp afstand van Hannover. Die club scoutte hem op tienjarige leeftijd. In de zomer van 2015 maakte Kühn de overstap naar RB Leipzig, waar hij werd gezien als de beste spits van het land in zijn leeftijdscategorie. Uitgerekend Ralf Rangnick, die in 2004 degradeerde met Hannover, maakte de komst van de 'Super-Bubi' mogelijk als sportief directeur van Leipzig. Ook Bayern München en Bayer Leverkusen zaten achter Kühn aan.

'Der schnellste Doppelpack der Geschichte'
In Leipzig zette Kühn zijn handtekening onder een contract tot medio 2018, waardoor hij één van de best betaalde talenten van Duitsland werd. BILD schatte zijn salaris op 10.000 euro per maand. "Hij is een spectaculaire speler en een goede jongen", zei Steven Cherundolo, trainer van Hannover O15, na de breuk over Kühn. Op dat moment genoot het toptalent al enige bekendheid in Duitsland, omdat hij door zijn geboortedatum (1-1-2000) door het leven ging als de Millennium Kid. Ook maakte hij in november 2016 de snelste Doppelpack (twee goals) ooit.

Kühn is een linksbenige centrumspits van 1,74 meter. De spits, die qua fysiek wel wat weg heeft van PSV-aankoop Maximiliano Romero, moet het vooral hebben van zijn techniek, dribbelkunsten, snelheid en schot. Niet voor niets betaalt Ajax een slordige twee miljoen euro. In Amsterdam sluit hij aan bij Jong Ajax, waar Kühn moet gaan concurreren met Mateo Cassierra en Kaj Sierhuis. Afgelopen oktober deed de Duitser met zijn land mee aan het WK O17 in India, waar hij één keer scoorde.

Vóór het jeugd-WK werd Kühn in verband gebracht met FC Barcelona. De Catalaanse grootmacht zou hebben onderhandeld met RB Leipzig, maar de onderhandelingen liepen spaak. Rond die tijd speelde Kühn zich mogelijk ook in de kijker bij Ajax. Op 9 september 2016 maakte hij twee goals tegen Oranje O17 op een vierlandentoernooi in Thüringen. Afgelopen zomer werkte Kühn een volledige voorbereiding af bij RB Leipzig, maar een debuut in de Bundesliga was hem vervolgens niet gegund.

FIFA en FM
We kunnen het niet met zekerheid stellen, maar misschien hebben de scouts van Ajax de laatste maanden wel FIFA en Football Manager gespeeld. Wat wil het geval: Kühn is in beide spellen een groot talent. In FIFA 18 begint de aanvaller bij RB Leipzig op 61, maar heeft hij de potentie om naar 83 te groeien. Daarmee is hij volgens FIFA één van de talentvolste Duitsers in het spel. Ook Football Manager, dat bekendstaat om zijn oog voor talent, schaalt Kühn hoog in.