'Sommige Ajax-fans gaan eerder weg. Dan zing ik: laat je club maar in de steek'

'Sommige Ajax-fans gaan eerder weg. Dan zing ik: laat je club maar in de steek'

19-01-2018 17:26
31

Gerard Wezenberg, bijgenaamd Gekke Eddie, is een opvallende verschijning bij thuiswedstrijden van Ajax. De 59-jarige supporter uit het Noord-Hollandse Zunderdorp rent tegelmatig met een Ajax-vlag langs de tribunes van de Johan Cruijff Arena om zijn club succes te wensen.

Wezenberg was van de partij toen Ajax in 1996 voor de allereerste keer in de Arena speelde. "Ik zat toen denk ik in vak 420, en de supporters van 410 waren altijd zo fanatiek. Ik dacht: ik kan ook leven en gezelligheid maken", vertelt hij aan Vice Sports. "Mensen werden he-le-maal gek. Ze gaven me handjes en high fives. Sinds die dag ben ik blijven rennen."

Wanneer Ajax een moeizame thuiswedstrijd speelt, begint Wezenberg na zestig minuten met zijn rondjes door het stadion. "Tot ik drijfnat ben van het zweet en mijn vrienden roepen dat ik even moet gaan zitten, voordat ik het begeef. Meestal doe ik dat maar één keer, tenzij het erg slecht gaat. Dan ren ik twee keer – dat brengt geluk."

Wezenberg zal ook zondag tegen Feyenoord in het stadion zitten en zal als één van de laatsten naar huis gaan. "Sommige supporters verlaten het stadion voor het einde van de wedstrijd omdat ze met de metro of auto zijn, maar ik niet. Ik zing Laat je club maar in de steek en blijf tot de ballen de tribune ingeschoten worden. Daarna loop ik naar huis, drie kwartier, met de adrenaline nog in mijn lijf."