Nederlandse clubs 'niet kansloos' in Champions League: 'Goede hoop op Koeman'

Nederlandse clubs 'niet kansloos' in Champions League: 'Goede hoop op Koeman'

13-02-2018 08:37
23

Voormalig trainer Foppe de Haan en sportmarketeer Bob van Oosterhout zien dat de Champions League tot de knock-outfase weinig spanning kent. De UEFA heeft zijn oren laten hangen naar de grote landen om een afsplitsing te voorkomen.

"Misschien is zo'n Super League niet eens zo'n slecht idee", zegt Van Oosterhout tegen Trouw. "Elke sport is gebaat bij gelijke weerstand. De Nederlandse clubs zullen pas op de plaats moeten maken als het gaat om succes in de Champions League." Daar is De Haan het niet helemaal mee eens. "In Nederland praten we te veel vanuit de slachtofferrol", stelt hij.

"Sportief succes, ook in de Champions League, heeft voor een groot deel te maken met geloof in jezelf en realistisch denken", aldus de voormalig coach van sc Heerenveen. "De beste spelers gaan naar het buitenland, want daar zit het meeste geld, maar de categorie daaronder kan ook nog best aardig voetballen, hoor. Wat dat betreft heb ik goede hoop op Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach. Hij vindt dat je met een goed systeem en vertrouwen ver kunt komen."

"Kijk naar Basel, kijk naar IJsland", haalt De Haan aan. "Wat ik vind - maar dat geldt eigenlijk voor onze hele maatschappij - is dat we onze kinderen te veel in de watten leggen. Ze krijgen te weinig weerstand. En zijn niet bereid om écht hard te werken."

Van Oosterhout meent dat Nederland de krachten moet bundelen met andere kleine landen. "Maar als je ziet dat dat op Eredivisie-niveau al zoveel moeite kost, dan zal dat in een internationaal krachtenveld nog vele malen moeilijker zijn. Het is een stuk realistischer om onze internationale ambities voorlopig in de Europa League waar te maken."