Stevens stipt probleem Nederland aan: Intussen zijn wij al te laat

Stevens stipt probleem Nederland aan: "Intussen zijn wij al te laat"

13-02-2018 11:21
42

Huub Stevens vindt dat er bij het ontwikkelen van talenten over het mentale aspect heen wordt gekeken. Mede daarom loopt Nederland achter op zijn concurrenten.

"De Duitsers hebben niet alleen naar ons gekeken, maar ook naar de Fransen, de Spanjaarden en de Italianen. Intussen zijn wij al te laat. We hebben het EK van 2016 gemist, gaan nu niet naar het WK in Rusland en het EK van 2020 halen zou ook nog weleens lastig kunnen worden", zegt Stevens in gesprek met Helden. "Er komt een generatie aan met talenten waar we over een jaar of vijf plezier aan kunnen beleven. Maar helaas hebben we de afgelopen jaren bij het selecteren van jeugd te veel gekeken naar 'goeie voetballers' en zijn we het mentale aspect uit het oog verloren."

"Dat betekent niet dat we de 'Nederlandse school' meteen maar helemaal moeten vergeten. Wat goed is, moet je niet weggooien. Ik heb het gevoel dat het in Nederland nogal eens aan fitheid ontbreekt. In een normale week, dus zonder doordeweekse wedstrijden, mag best vaker dan vier- of vijfmaal worden getraind. Tactiek, techniek, fysiek; dat is allemaal zo goed trainbaar. Dat begrijpen ze goed in Duitsland. Conditioneel zijn ze ijzersterk en hun weerbaarheid is groter. Ook belangrijk is dat voetballers zich realiseren dat ze binnen de lijnen moeten presteren en niet daarbuiten", aldus Stevens.