'Je ziet de irritatie groeien: afgelopen weekeinde bij Luuk de Jong, bij Advocaat'

'Je ziet de irritatie groeien: afgelopen weekeinde bij Luuk de Jong, bij Advocaat'

13-02-2018 15:17
91

Luuk de Jong deed afgelopen weekend zijn beklag over de manier van fluiten van Bas Nijhuis. Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende kan zich vinden in de woorden van de PSV-spits, die zich afvroeg of Nijhuis niet té ver gaat met zijn interpretatie van de spelregels. 

Nijhuis staat erom bekend dat hij weinig fluit en het liefst zo min mogelijk ingrijpt. "In Nederland klinkt al een tijd de roep om meer echte kerels in ons voetbal. Nijhuis neemt dat met zijn manier van fluiten wel héél letterlijk. Het is aan clubs en trainers dat te creëren, niet aan de scheidsrechters. Ook ik hou van mannelijk voetbal, maar Nijhuis gaat soms te ver in wat hij toelaat", aldus Van der Ende in gesprek met Voetbal International. 

"Ik dacht even dat hij dit seizoen zijn lesje had geleerd. In de twee voorgaande jaren liep het de spuigaten uit. In Nederland oogstte hij daarmee een tijdje waardering en sommige arbiters gingen hem kopiëren. Maar nu zie je de irritatie groeien: afgelopen weekeinde bij Luuk de Jong, bij Dick Advocaat", vervolgt de voormalig arbiter. "Dan keert de wal het schip."

"Niet voor niets raakte Nijhuis vorig jaar zijn plek kwijt in het elitekorps van de UEFA. Een dergelijke corrigerende aanpak vanuit de KNVB had kunnen helpen. Maar dat is niet gebeurd. Het is voor iedereen beter als er één lijn wordt gevolgd."

Lees ook: Scheidsrechtersbaas na kritiek: 'Het fluiten van Bas wordt nu eenmaal uitvergroot'