Duits opleidingssysteem geroemd: 'Van mij mogen de ranglijsten worden afgeschaft'

Duits opleidingssysteem geroemd: 'Van mij mogen de ranglijsten worden afgeschaft'

13-02-2018 18:37
52

Als het aan Youri Mulder ligt volgt Nederland snel het voorbeeld van Duitsland wat betreft het opleiden van talent. Zo hebben de oosterburen het competitieverband weggehaald bij de jongste jeugd én is er een soort vangnet.

"Ooit hadden we het Amsterdamse elftal, het Utrechtse elftal, het Twentse elftal, enzovoort. Daar was plaats voor jongens die niet bij een profclub voetbalden en waar de amateurvoetballertjes zich konden ontwikkelen", zegt Mulder tegen Helden. "Bij ons bestaan die teams en dat systeem niet meer, maar in Duitsland hebben ze dat van ons overgenomen."

"Daardoor kan de bond tot in de haarvaten van het amateurvoetbal talentjes ontdekken en oppikken die de profclubs laten lopen", vervolgt Mulder. "Ik heb de trainerscursus in Duitsland gedaan. Mensen die daar ook zijn opgeleid gaan bij die regionale bonden met de grootste talentjes aan de slag. Dat werkt uitstekend en kun je hier ook invoeren."

Mulder omschrijft het als een vangnet. Onder meer voor technische spelertjes die fysiek achterlopen. "In die Duitse regionale steunpunten wordt ook alleen naar het spelniveau gekeken, niet naar het fysiek en zonder de druk van moeten winnen. Daarom spelen ze geen wedstrijden. Prima, van mij mogen de ranglijsten bij de jonkies worden afgeschaft."