'Steeds meer clubs vallen in private handen: slechts zeven clubs in nee-kamp'

'Steeds meer clubs vallen in private handen: slechts zeven clubs in nee-kamp'

13-02-2018 19:15
87

In het Nederlandse betaald voetbal is een stille revolutie gaande. Steeds meer clubs vallen in private handen. Dat blijkt uit een rondgang van Voetbal International langs alle 34 clubs in de Eredivisie en Jupiler League.

Liefst zeventien van de 34 clubs zijn al voor een deel of zelfs helemaal verkocht aan investeerders. Daarnaast staat een grote groep clubs in de etalage, waaronder AZ. De Alkmaarders zijn voor het eerst sinds het faillissement van Dirk Scheringa op zoek naar financiers die een deel van de club willen hebben.

Volgens VI zeggen slechts zeven clubs keihard nee tegen investeerders. Eredivisie-koploper PSV behoort tot dat kamp, net als Heracles Almelo, sc Heerenveen, FC Eindhoven, MVV, RKC Waalwijk en FC Volendam. "Baas in eigen huis en dat blijven we ook", zegt PSV-directeur Toon Gerbrands. Onder meer topclubs als Ajax en Feyenoord lijken de deur dus niet te sluiten.

VVV-Venlo-voorzitter Hai Berden stelt zelfs dat 'alle clubs binnen vijf jaar in private handen zijn'. De clubs gaan op zoek naar extern geld nu in de tv-contracten voorlopig geen rek zit en de publieke belangstelling afneemt. Bij banken en gemeenten hoeven ze niet meer aan te kloppen.