'We wonnen bij PSV met 7-0 van NAC en ik gaf zes assists. Ik had er de ziekte in'

'We wonnen bij PSV met 7-0 van NAC en ik gaf zes assists. Ik had er de ziekte in'

16-02-2018 07:54
6

De topscorerslijst van de Eredivisie staat symbool voor een opvallende trend in het hedendaagse voetbal. AZ'er Wout Weghorst is met tien doelpunten de meest productieve centrumspits van Nederland en moet buitenspelers Steven Berghuis (Feyenoord) en Hirving Lozano (PSV) voor zich dulden.

Van spitsen wordt anno 2018 meer verwacht dan alleen balletjes afwachten en doelpunten maken: de frontman moet vooral mee kunnen voetballen. "Ik denk dat ik tegenwoordig nooit zoveel gescoord zou hebben", stelt voormalig Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk vast in gesprek met De Volkskrant. Volgens de Brabander krijgen spitsen ook minder aanvoer vanaf de zijkant dan in zijn tijd. Van Hooijdonk mist buitenspelers als Alireza Jahanbakhsh, bij AZ de 'ideale rechterhand van Weghorst.' "Hij is niet zo gericht op het zelf maken van goals. Dat is zo verschrikkelijk lekker voor een spits."

Vijfvoudig Eredivisie-topscorer Ruud Geels leefde voor zijn doelpunten. "Ik herinner me een wedstrijd tegen NAC, met PSV. We wonnen met 7-0 en ik gaf zes assists. Ik had er de ziekte in dat ik niet had gescoord. Spits zijn, dat moet je in je hebben", aldus de voormalig aanvalsleider van onder meer Ajax, Feyenoord en PSV. Geels deed er ook alles aan om zichzelf te ontwikkelen als spits. "Ik herinner me dat ik met een jasje met vijf kilo zand trainde, om de sprongkracht te vergroten. Ik pleit ook voor de terugkeer van de kopgalg."