Financiële ranglijst: Man United in alles het grootst, 561 miljoen (!) in de min

Financiële ranglijst: Man United in alles het grootst, 561 miljoen (!) in de min

Gepubliceerd: vrijdag 16 februari 2018 om 11:30vr 16-02-2018 om 11:30

Manchester United is in Europa de club met de hoogste schuldenlast. Dat blijkt uit een financieel rapport dat de UEFA naar buiten heeft gebracht. Manchester United is óók koploper op het gebied van inkomsten.

Volgens de UEFA noteert Manchester United een schuld van 561 miljoen euro in het boekjaar 2016. Dat is 536 miljoen méér dan in 2015. Op de schuldenranglijst heeft United geen enkele vorm van concurrentie. Benfica (309 miljoen) en Internazionale (303 miljoen) maken de top-drie compleet. In de top-twintig is geen enkele Nederlandse club te vinden.

Opvallend is de hoge rangschikking van Sunderland en Newcastle United op de ranglijst van de UEFA. De twee rivaliserende clubs uit Noord-Engeland staan op plek dertien en veertien en hebben een schuld van respectievelijk 180 miljoen en 179 miljoen euro. Premier League-degradant Sunderland is nota bene de huidige nummer 23 van het Championship.

De Nederlandse clubs komen niet voor in de top-twintig, ook omdat de licentiecommissie van de KNVB strenge regels hanteert voor het financiële beleid.

Manchester United passeert FC Barcelona en Real Madrid
Manchester United heeft weliswaar de hoogste schuldenlast, maar weet zich ook verzekerd van de meeste inkomsten. De Engelse grootmacht moest vorig jaar nog Real Madrid en FC Barcelona voor zich dulden. Van de clubs die in de top-tien staan, komen er vijf uit de Premier League. In het UEFA-rapport is specifiek gekeken naar de inkomsten - en dus niet naar de winst.

In 2016 zag Manchester United de inkomsten stijgen van 521 miljoen naar 689 miljoen euro. Daarmee is het financieel de grootste club van Europa. Zowel FC Barcelona als Real Madrid schreef een slordige 620 mijoen euro bij. Opvallend is dat alle clubs in de top-twintig, met uitzondering van Schalke 04, de inkomsten zagen stijgen in het boekjaar 2016.

Bayern München (592 miljoen) en Paris Saint-Germain (542 miljoen) completeren de top-vijf. Juventus is met 325 miljoen de enige andere niet-Engelse club in de top-tien. In de top-twintig zoals die door de UEFA is bekendgemaakt zijn geen Nederlandse clubs te bekennen. Op welke plaatsen zij staan is niet bekend.

Het volledige, 125 pagina's tellende rapport, vind je hier!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws