Zeven conclusies na Feyenoord-PSV: fout van laffe Gio en kampioenswaardig PSV

Zeven conclusies na Feyenoord-PSV: fout van laffe Gio en kampioenswaardig PSV

25-02-2018 18:15
50

PSV heeft zéér goede zaken gedaan in de titelrace door zondagmiddag met 3-1 te winnen van een zwak Feyenoord. VoetbalPrimeur analyseert de topper in De Kuip en trekt zeven conclusies.

Van Bronckhorst-aanpassing pakt verkeerd uit
Géén pure linksbuiten, maar Jens Toornstra hangend aan de buitenkant. Een tactische ingreep van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst die volledig verkeerd uitpakte in de eerste helft. De thuisploeg miste diepte en Toornstra kwam er totaal niet aan te pas tegen zijn directe tegenstander Santiago Arias. Waarom als regerend kampioen, nota bene in eigen huis, je zo lafjes aanpassen aan de opponent? Of is Van Bronckhorst het vertrouwen in Jean-Paul Boëtius écht volledig kwijt?

Héél, héél zwak Feyenoord
Ongelooflijk, hoe onthutsend slecht Feyenoord voor de dag kwam tijdens de eerste 45 minuten. Scherp, dominant, agressief? Niets van dat alles. Met twee vingers in de neus hield PSV zich staande. Na de 0-1 van Arias was het wachten op de tweede Eindhovense treffer. Feyenoord mocht van geluk spreken dat het op slag van rust zelfs geen 0-3 werd.

PSV heer en meester
Enkele maanden geleden werd PSV nog afgeslacht in de pers nadat het wel héél laf en kampioen-onwaardig voor de dag was gekomen tegen Ajax, dat in Amsterdam met 3-0 van de koploper won. Hoe anders  presenteerde de ploeg van Phillip Cocu zich zondagmiddag: druk zetten, vóóruit voetballen, op jacht naar de zege. De remise van Ajax tegen ADO Den Haag gaf PSV natuurlijk een lekkere boost. 

Pereiro doet het opnieuw in een grote wedstrijd
Wéer stond Gastón Pereiro op in een topwedstrijd in de Eredivisie. De Uruguayaanse stilist zat wekenlang op de bank en leek op een zijspoor te zijn geraakt. Elk voordeel heeft z'n nadeel, bleek in De Kuip maar weer, want door de schorsing van Hirving Lozano mocht Pereiro het weer eens laten zien. Hij stelde niet teleur: een assist voor rust, een goal na de pauze en diverse goede passes en dribbels. 

Eindelijk complimenten voor de koploper
Schijtbakkenvoetbal, niet om aan te gluren, saai: PSV krijgt al maanden te horen dat het haast miraculeus is dat de ploeg onbedreigd aan kop gaat. De criticasters is zondag - in ieder geval voor eventjes - het zwijgen opgelegd. PSV toonde lef, viel aan en speelde het na rust professioneel uit. Dit was eindelijk een kampioenswaardige wedstrijd. 

Gemor in De Kuip
Al na een halfuur klonk er wat gefluit van de tribunes. Het Legioen mort. Wat is er dit seizoen toch aan de hand met Feyenoord? Nog nóóit deed een regerend kampioen het zo slecht in een seizoen ná de titel. Voor de eerste keer in de historie heeft Feyenoord bovendien 0 punten gepakt in topduels met Ajax en PSV (thuis en uit). Is de chemie tussen Van Bronckhorst en Feyenoord verdwenen? Komende week wordt héél belangrijk. De halve finale in de KNVB Beker tegen Willem II is de allerlaatste strohalm. 

Kampioen bekend
Twee vliegen in één klap, zeggen ze dan. PSV deelde niet alleen een gevoelige tik uit aan Feyenoord; veel belangrijker nog is dat het gat naar Ajax nu zeven punten is, met nog slechts  negen wedstrijden te spelen. Daarmee is de genadeklap gegeven. PSV mag nog twee keer verliezen; dat gaat niet meer gebeuren. Saillant is dat de Eindhovenaren op 15 april, uitgerekend tegen Ajax, in eigen huis kampioen kunnen worden. 

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)