'Rijkaard bedankte voor Ajax; shortlist van drie werd afgewezen door directie'

'Rijkaard bedankte voor Ajax; shortlist van drie werd afgewezen door directie'

13-03-2018 06:50
25

Danny Blind was niet de eerste kandidaat van Ajax om plaats te nemen in de raad van commissarissen. Frank Rijkaard stond bovenaan de verlanglijst, meldt De Telegraaf.

In gesprekken met de oud-speler van Ajax, AC Milan en Oranje werd duidelijk dat hij geen officiële functie meer wil bekleden. De rvc en bestuursraad stelden vervolgens een shortlist samen bestaande uit Henk ten Cate, Morten Olsen en Edo Ophof. Dat zorgde voor grote verbazing bij de directie van Ajax.

In het geval van Al-Jazira-coach Ten Cate werd de afstand te groot geacht, Olsen zou te oud zijn en Ophof werd als te licht beoordeeld. Eerder was er door de rvc zelf, de bestuursraad én de directie ook al een streep gezet door de naam van Louis van Gaal, die als te dominant werd bestempeld. Op verzoek van de directie toverde rvc-voorzitter Leo van Wijk met Blind een konijn uit de hoge hoed.

De ex-bondscoach werd aanvankelijk niet genoemd, omdat men ervan uitging dat die benoeming gevoelig zou liggen. In 2012 voerden Johan Cruijff en een grote groep oud-spelers een rechtszaak om de benoemingen van Van Gaal (algemeen directeur) en Blind (technisch directeur) tegen te houden.

Volgens bestuursraad-lid Dick Schoenaker koesterde de legendarische nummer veertien echter geen wrok tegen Blind, die hij destijds zelfs voor Ajax probeerde te behouden. Wim Jonk en Dennis Bergkamp hadden in tegenstelling tot Cruijff, Edwin van der Sar en Marc Overmars wél onoverkomelijke problemen met Blind, maar zij zijn inmiddels vertrokken.