'Uitzonderlijke' situatie De Ligt bij Ajax: Maar die jongen ís ook uitzonderlijk

'Uitzonderlijke' situatie De Ligt bij Ajax: "Maar die jongen ís ook uitzonderlijk"

13-03-2018 07:23
38

Dat Matthijs de Ligt zondag aanvoerder van Ajax was in het thuisduel met sc Heerenveen, was volgens coach Erik ten Hag een keuze voor de toekomst. Mogelijk is het voor de achttienjarige verdediger ook een reden om langer in Amsterdam te blijven.

"Matthijs heeft zijn carrièreplan al in zijn hoofd uitgestippeld. De vraag is alleen nog op welke termijn dat gaat gebeuren", reageert zaakwaarnemer en vertrouwenspersoon Barry Hulshoff in het Algemeen Dagblad. "Als B-junior was zijn doel om aanvoerder van Ajax te worden. Dat hij het nu is - ik weet niet voor hoe lang - maakt hem trots. Al denk ik niet dat hij zijn keuzes voor zijn voetbaltoekomst laat afhangen van het feit of hij aanvoerder is of niet."

Hulshoff denkt dat De Ligt ondanks zijn jonge leeftijd rijp is voor de aanvoerdersband. Hij kreeg de afgelopen anderhalf jaar een spoedcursus prof worden. Zo richtte de verdediger zich weer op na zijn dramatische debuut in Oranje. "Daarom denk ik ook dat hij geestelijk en lichamelijk klaar is om aanvoerder te zijn. En over die verhoudingen met de oudere spelers in de selectie: Matthijs heeft een goed gevoel voor hiërarchie. Hij gaat de ervaren jongens echt de les niet lezen."

Ook Sören Lerby, in de jaren tachtig aanvoerder van Ajax, vindt de keuze van Ten Hag niet zo gek. "Natuurlijk is het uitzonderlijk. Maar die jongen ís ook uitzonderlijk. Anders speel je niet op je zeventiende een Europa League-finale."