Eredivisie-dieptepunt dreigt: 'Je moet tegenwoordig alles kunnen als spits'

Eredivisie-dieptepunt dreigt: 'Je moet tegenwoordig alles kunnen als spits'

13-03-2018 21:03
8

De Eredivisie dreigt dit seizoen de minst productieve topscorer sinds jaren af te leveren. Fran Sol (Willem II, foto) en Hirving Lozano (PSV) staan beiden op dertien treffers en hebben nog zeven wedstrijden om hun statistieken op te krikken.

Romario was tijdens het seizoen 1988/1989 de laatste Eredivisie-topscorer die de twintig treffers niet wist te halen. Volgens analist Arnold Bruggink is het bestaan van een spits de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. "Je moet altijd bewegen en kansen creëren voor je teamgenoten, een paar jaar geleden was het voor een spits belangrijker om gewoon goals te maken", laat hij weten aan NRC Handelsblad. "Je moet nu heel erg multifunctioneel zijn als spits. Je moet alles kunnen."

Voormalig Ajax-trainer Martin Jol ziet ook deze ontwikkeling. "Vroeger hoefde een spits van Ajax alleen maar naar de eerste paal te lopen en hij kreeg ze op een presenteerblaadje. Dat is niet meer." Foppe de Haan voegt daaraan toe dat hij liever een type-Bas Dost in de punt van de aanval ziet. "Hij moet gewoon scoren. Daar is hij voor aangenomen. Het spel is erop gericht dat hij in het zestienmetergebied de bal krijgt. Voor de rest moet hij wegblijven."