Heerenveen vecht met Groningen en Twente om miljoenen: 'Gaat om serieus geld'

Heerenveen vecht met Groningen en Twente om miljoenen: 'Gaat om serieus geld'

17-03-2018 11:56
61

Voor sc Heerenveen valt er nog veel te winnen in de laatste zeven competitieduels. De Friezen kunnen de play-offs nog halen, maar ook zo'n 1,3 miljoen euro aan extra televisiegelden, meldt de Leeuwarder Courant.

Door de matige voorbije seizoenen is Heerenveen flink gezakt op de tv-geldenranglijst. De club heeft dit seizoen 1,2 miljoen moeten inleveren. Dat geld kan echter worden 'teruggewonnen' als de equipe van coach Jurgen Streppel goed presteert in de laatste zeven duels. Heerenveen moet minstens drie plekken boven FC Groningen en zeven boven FC Twente eindigen. 

In dat geval stijgt Heerenveen van plek negen naar plek zeven in het televisiegelden-klassement. De tv-inkomsten nemen dan volgend seizoen toe van 2,9 miljoen naar 4,2 miljoen. Momenteel staan de Friezen elfde in de Eredivisie, terwijl Groningen en Twente respectievelijk de nummers dertien en zeventien zijn. "Het gaat om serieus geld de komende tijd", zegt algemeen directeur Luuc Eisenga.

De directeur heeft Streppel ingelicht. "Dat is ook bekend bij de technische staf: een kleine anderhalf miljoen euro is op onze netto omzet (tussen de 17 en 18 miljoen euro, red.) een enorm bedrag." Eisenga pleit echter voor verandering. "Je zou het geld best evenrediger kunnen verdelen, met daarbij de verplichting voor alle clubs om het goed te investeren. In de jeugdopleiding bijvoorbeeld."

Op dit moment krijgt de nummer een in de tv-ranking (Ajax) ongeveer vijf keer zo veel als de nummer laatst (VVV-Venlo). Extra tv-gelden zou Heerenveen hoe dan ook goed kunnen gebruiken om het jaarlijkse operationele tekort – transfers buiten beschouwing gelaten – te verkleinen.