'Zelfs Van Gaal laatst bij Tafel van Kees. Dan voel ik plaatsvervangende schaamte'

'Zelfs Van Gaal laatst bij Tafel van Kees. Dan voel ik plaatsvervangende schaamte'

17-03-2018 12:29
7

Han Berger is werkzaam als voetbalcommissaris bij de KNVB en wil in een interview met het Algemeen Dagblad niet zeggen of hij ook benaderd is voor de rol van directeur. Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma zijn nu actief als algemeen en technisch directeuren.

"Het stoort me altijd een beetje als mensen gaan zeggen waar ze allemaal voor gevraagd zijn en wat ze dan niet hebben gedaan", zegt Berger. "Zelfs Louis van Gaal laatst bij De Tafel van Kees. Dan denk ik: joh, Louis, heb jij dat nou nog nodig? Dan voel ik plaatsvervangende schaamte. Ik ben het niet, td, en daar laat ik het bij. Commissaris ben ik voorlopig voor drie jaar. Tot 1 augustus combineer ik het met het technisch directeurschap bij Sydney FC."

Berger heeft een duidelijke visie op wat er moet gebeuren in Zeist. "Mijn persoonlijke mening, met 40-plus jaar ervaring in de voetballerij, is dat we te lang zijn blijven hangen in onze overtuigingen. We hebben gedacht: we hebben het altijd zo gedaan, met vrij veel succes. Als je in het buitenland werkt merk je dat ze 'ons' zien als betweters. En natuurlijk: we hebben onze voetbalcultuur met nog steeds veel goede aspecten die we zeker niet overboord moeten kieperen. Maar vul je voetbalcultuur aan, verrijk 'm. Blijf niet in dogma's hangen! Zelfs Pep Guardiola bewoog mee toen-ie na Barcelona in Duitsland ging werken als trainer. En nu in Engeland ook weer."