'Ik speelde altijd met bierviltjes als scheenbeschermers, uit de kroeg meegenomen'

'Ik speelde altijd met bierviltjes als scheenbeschermers, uit de kroeg meegenomen'

17-03-2018 18:47
7

De confrontatie tussen PSV en VVV-Venlo van zaterdagavond roept bijzondere herinneringen op bij Stan Valckx. De huidige sportief directeur van de Venlonaren speelde in de jaren tachtig en negentig ruim 250 Eredivisie-duels voor PSV.

Valckx gold als een markante persoonlijkheid, die graag ging stappen en het liefste zonder scheenbeschermers speelde. "Ik speelde gewoon met bierviltjes onder mijn sokken. Uit de kroeg meegenomen. De rekening van de avond ervoor stond er nog op", vertelt hij aan de NOS. De oud-verdediger moest het hebben van zijn mentaliteit en ziet steeds minder spelers zoals hijzelf rondlopen in Nederland. "Het lijkt wel alsof dat ook echt iets is van vroeger, van die karaktervoetballers. Toch de basis om succesvol te zijn."

De 54-jarige Limburger denkt met plezier terug aan zijn PSV-tijd, waar hij een warme band opbouwde met Romario. "We trokken veel samen op, na trainingen bijvoorbeeld. We hadden dezelfde interesses", vertelt Valckx over de Braziliaanse superster. De twee gingen ooit samen op vakantie naar Brazilië. "Ik wilde per se naar een strand dat te boek stond als gevaarlijk. Hij wilde niet, maar ik haalde hem toch over. Om er zeker van te zijn dat ons niets overkwam nam hij maar een gewapende bodyguard mee."