AZ wint na Groningse comeback in 92e minuut en zit Ajax op de hielen

AZ wint na Groningse comeback in 92e minuut en zit Ajax op de hielen

18-03-2018 14:18
27

AZ heeft de derde plek op de Eredivisie-ranglijst nóg steviger in handen. In extremis boekte de formatie van trainer John van den Brom zondagmiddag een 3-2 overwinning op FC Groningen. Alireza Jahanbakhsh kopte in de 92e minuut raak. 

In de eerste helft was het voornamelijk AZ dat de klok sloeg. Onder meer Oranje-nieuweling Wout Weghorst kreeg kansen op de openingstreffer. Het zat echter niet mee voor de topscorer. Op slag van rust was Groningen dichtbij de 0-1. Mike te Wierik raakte de paal. 

Na de pauze drong thuisploeg AZ aan in het steenkoude AFAS Stadion en na 53 minuten viel de verdiende openingstreffer. Op aangeven van Jahanbakhsh tikte de mee opgestoomde back Jonas Svensson zeer fraai raak met zijn hak. 

Niet veel later leek Guus Til - net als teamgenoten Weghorst en Marco Bizot opgeroepen door bondscoach Ronald Koeman - de wedstrijd in het slot te gooien. Van dichtbij tikte de middenvelder de 2-0 binnen. Voor Til was het alweer zijn achtste competitietreffer van het seizoen. 

Groningen, dat vorige week tegen PEC Zwolle pas de eerste overwinning van 2018 boekte, knokte zich in de resterende 25 minuten knap terug. Snel na de 2-0 van Til maakte spits Tom van Weert er 2-1 van. Groningen voelde plots dat er iets te halen viel en zag de inzet worden beloond via Ritsu Doan. De jonge Japanner haalde van afstand prachtig uit: 2-2. 

Uiteindelijk ging het in blessuretijd tóch nog mis voor de gasten. Jahanbakhsh kopte in blessuretijd de winnende treffer binnen. Door de zege heeft AZ nu 59 punten, twee minder dan nummer twee Ajax. Die ploeg trapt om 14.30 uur af tegen Sparta. Groningen blijft op de dertiende plek staan, met 29 punten. Als NAC later op de middag in eigen huis wint van Roda JC, dan klimt De Parel van het Zuiden over Groningen heen.