Ajax geeft na rust gas in Rotterdam, maakt er vijf en boekt ruime zege

Ajax geeft na rust gas in Rotterdam, maakt er vijf en boekt ruime zege

18-03-2018 16:20
142

Dankzij een prima tweede helft heeft Ajax zondagmiddag een ruime overwinning geboekt op Sparta. Het werd in Rotterdam 5-2 voor de gasten. Op Het Kasteel was degradatiekandidaat Sparta nog wel op voorsprong gekomen via Michiel Kramer. 

De voormalig Feyenoorder kopte binnen bij de tweede paal nadat een corner via het hoofd van Lasse Schöne van richting was veranderd. Erg lang kon de ploeg van trainer Dick Advocaat niet genieten van de 1-0. Vrijwel direct na de aftrap scoorde Ajax. Lasse Schöne verstuurde een heerlijk passje op David Neres, die op zijn beurt aflegde op Klaas-Jan Huntelaar. De 34-jarige spits kon van dichtbij afronden. 

Sparta kwam overigens nog goed weg met de gelijke stand bij rust. Scheidsrechter Dennis Higler keurde op advies van zijn grensrechter een doelpunt van Max Wöber. Na een kopbal van Huntelaar schoot de Oostenrijker van dichtbij raak, maar dat deed hij volgens de assistent van Higler in buitenspelpositie. Uit beelden bleek dat dit niet zo was. 

Na de pauze klaarde Ajax de klus alsnog. De formatie van trainer Erik ten Hag - die aanvoerder Joël Veltman buiten de basiself hield - gaf gas en scoorde tussen de 53e en 66e minuut drie keer. De 2-1 van Lasse Schöne was de fraaiste. De Deense routinier schoot een vrije trap onhoudbaar binnen.

Enkele minuten later tikte Oranje-nieuweling Justin Kluivert bij de tweede paal binnen op aangeven van Donny van de Beek en de vierde Ajax-treffer kwam op naam van Hakim Ziyech. De spelmaker draaide vanaf rechts naar binnen en krulde de bal mooi raak in de verre hoek. 

Het duel was daarna gespeeld. Ajax vond het wel prima en Sparta had niet meer het geloof in een resultaat. In de absolute slotfase werd het nog 1-5. Ziyech ging ditmaal achter een vrije trap staan en schoot over de Sparta-muur raak. In blessuretijd werd het zowaar nog 2-5. Ryan Sanusi knalde vanaf een meter of dertig binnen. 

Door de ruime zege heeft Ajax het gat naar koploper PSV nu weer verkleind tot zeven punten. Er zijn nog zeven speelrondes te gaan in de Eredivisie. Sparta staat op de zestiende plek met 21 punten. Dat zijn er twee meer dan nummer zeventien FC Twente.