Perez legt vinger op de zere plek: 'Niveau van de Eredivisie gaat achteruit'

Perez legt vinger op de zere plek: 'Niveau van de Eredivisie gaat achteruit'

20-03-2018 08:31
54

Kenneth Perez herkent de trend in de Eredivisie dat spitsen minder goals maken. De goals worden verdeeld over meerdere spelers en daar is volgens de Deense analist wel een verklaring voor.

"Er wordt minder traditioneel gevoetbald", zegt Perez in het Algemeen Dagblad. "De spits moest voor de doelpunten zorgen. En de buitenspelers en de nummer 10 ook een beetje. Maar nu willen ploegen meer mensen in het zestienmetergebied hebben. Daarom zijn ook de controlerende middenvelders daar vaker te vinden."

Zo scoorden middenvelders Donny van de Beek en Lasse Schöne al tien keer voor Ajax. Dat is slechts één goal minder dan spits Klaas-Jan Huntelaar. Dezelfde ontwikkeling valt te zien bij Feyenoord, waar Tonny Vilhena al negen keer scoorde. Ook PSV'er Marco van Ginkel zit topscorer Hirving Lozano op de hielen met twaalf treffers.

Toch is de trend van weinig scorende spitsen volgens Perez ook door een andere reden te verklaren. "Het zit hem natuurlijk ook gewoon in de kwaliteit", stelt de voormalig aanvaller. "Het niveau van de Eredivisie gaat achteruit. Dat geldt niet alleen voor de spitsen, maar ook voor de spelers die de spitsen in stelling moeten brengen."