Ajax-vertrekker niet altijd basisspeler in Frankrijk: 'Zit op 3 keer zoveel duels'

Ajax-vertrekker niet altijd basisspeler in Frankrijk: 'Zit op 3 keer zoveel duels'

22-03-2018 16:25
33

Het debuutseizoen van Kenny Tete bij Olympique Lyon gaat met vallen en opstaan. De 22-jarige rechtsback is niet altijd verzekerd van een basisplaats, maar wijst er fijntjes op dat hij meer speelt dan bij Ajax het geval was.

"Ik zit op drie keer zoveel wedstrijden", zegt Tete in gesprek met Het Parool. Het zit hem nog altijd dwars dat hij door de achterdeur is vertrokken bij Ajax. Het liefst had de Oranje-international na drie topjaren en minstens één titel afscheid genomen. "Maar dat is het ideale plaatje. In werkelijkheid lopen de dingen soms anders, grilliger. Ik speelde niet in dat laatste seizoen, om wat voor reden dan ook, en als je niet speelt, ontwikkel je je niet."

Over zijn ontwikkeling bij Lyon is Tete tevreden. "Het niveau in Ligue 1 is hoger dan in de Eredivisie. Het is fysieker en sneller. Dat kost veel kracht en daar moest ik aan wennen." De wedstrijden zijn ook anders dan in Amsterdam. "Ajax heeft altijd de bal, en meestal op de helft van de tegenstander. In Frankrijk is het meer omschakelen, het spel wat opportunistischer. Dat vereist aanpassingsvermogen."

Tete is blij dat hij is opgeroepen voor Oranje. Dat in tegenstelling tot Joël Veltman, die hem bij Ajax uit de basis speelde. "In sport heb je altijd pieken en dalen, het gaat nooit in één rechte lijn naar boven. Maar als ik naar mezelf kijk: op een bepaald moment heb je wel stabiliteit nodig. Want ik wil een keer een sprong maken."