Voormalig Eredivisie-topscorer wees Feyenoord af: 'Kon ik niet maken naar PSV'

Voormalig Eredivisie-topscorer wees Feyenoord af: 'Kon ik niet maken naar PSV'

15-04-2018 13:19
28

Mateja Kezman wist niet wat hij moest verwachten toen hij in de zomer van 2000 naar PSV vertrok. De Servische spits zou echter vier prachtige seizoenen beleven, waarin hij twee keer landskampioen en drie keer Eredivisie-topscorer werd.

De topschutter uit het toenmalige Joegoslavië kostte PSV omgerekend veertien miljoen euro en voelde de druk, toen hij in Eindhoven arriveerde. "Ik was als de dood", vertelt hij aan VICE Sports. "We leefden in die tijd in Servië onder economische sancties. Hoe zou leven in het westen van Europa eruit zien? Mijn eerste indruk was dit: iedereen had het over hoe groot mijn prijskaartje was." Kezman moest het bovendien in zijn eentje zien te redden in een nieuwe omgeving. "Mijn vader kreeg nauwelijks zijn visum om langs te komen. Mijn vriendin kon niet komen, mijn broer ook niet. Ik was helemaal alleen, man, dat was zwaar."

De inmiddels 39-jarige Serviër liet echter zien dat hij over persoonlijkheid beschikt en dwong daarmee respect in de kleedkamer af. Kezman denkt terug aan een voorval, toen hij ontdekte dat de veters uit zijn schoenen waren verwijderd. "Iedereen was aan het lachen of keek naar beneden. Ik werd getest. Dus ik pakte die schoenen, gooide ze naar de materiaalman en schreeuwde naar hem: je hebt zestig seconden om dit op te lossen, of ik kom niet trainen. Op dat moment verdiende ik hun respect, ze zagen dat ik ballen had."

Kezman verliet het Philips Stadion in 2004 als publiekslieveling, maar heeft nooit overwogen om terug te keren in de Eredivsie. "Omdat ik niet van comebacks hou. Ik kwam, won en ging weg, dus waarom zou ik er teruggaan en mijn eigen nalatenschap verpesten?", aldus de inmiddels gestopte spits, die een toenadering vanuit Rotterdam afwees. "Feyenoord was op een gegeven moment heel concreet, maar dat wees ik af, omdat ik dat respectloos vond naar PSV en de supporters daar. Ik ben niet het type dat zoiets flikt."