Negen conclusies na kampioensduel: Cocu-machine vernedert Ajax tot op het bot

Negen conclusies na kampioensduel: Cocu-machine vernedert Ajax tot op het bot

15-04-2018 18:45
86

In een kolkend Philips Stadion veroverde PSV zondagmiddag de 24e landstitel uit de clubhistorie. Een enerverende kampioenswedstrijd tegen Ajax werd met 3-0 gewonnen. Negen conclusies! 

Kolkend stadion
De Kuip mag - zeker qua sfeer - dan hét stadion van Nederland zijn, in Eindhoven liet men zondag ook even zien hoe er een feestje kan worden gebouwd. Alles erop en eraan, vanaf een halfuur voor het eerste fluitsignaal tot en met de 47e minuut. Met de steun van het Philip Stadion in de rug kón PSV eigenlijk haast niet verliezen. Na de 1-0 van Gastón Pereiro werden 33.000 mensen gek en PSV, dat echt niet geweldig speelde, blééf maar gaan. 

Hendrix en Brenet geweldig
PSV-trainer Phillip Cocu had het werkelijk perfect voor elkaar. Elke speler kende zijn taak, iedereen gaf 200 procent. Door de zenuwen werden er wat foutjes gemaakt, maar vooral linksback Joshua Brenet en buffelaar Jorrit Hendrix speelden uitmuntend. Ook Pereiro liet zien dat hij in topwedstrijden altijd iets extra's kan geven. Een topwedstrijd van de Uruguayaan. 

Zoet weer belangrijk
Nog een speler die een groot compliment verdient. Jeroen Zoet. Bij een stand van 1-0 verrichtte de goalie een cruciale redding. Hij wierp zich voor de bal toen Klaas-Jan Huntelaar voor zijn neus opdook, hield daarmee de voorsprong vast en zag even later de 2-0 vallen. Zoet bekroonde zo een geweldig jaar, want wat hij heeft veel punten gepakt voor de kampioen. In de slotminuten kreeg de goalie een heuse publiekswissel. 

Huntelaar en Wöber geven niet thuis
Met name voor rust speelde Ajax niet eens zo slecht. De gasten hadden de bal vaker en doken rond het strafschopgebied ook regelmatig gevaarlijk op. Écht grote kansen, buiten de save die Zoet moest verrichtten op een inzet van Klaas-Jan Huntelaar, kreeg Ajax niet. Met Huntelaar hebben we direct één van de mindere goden aan de kant van de gasten genoemd. Wat had-ie het moeilijk. Max Wöber bleek vooral onder de indruk van de sfeer in Eindhoven. Hij ging gigantisch in de fout bij de openingstreffer van Pereiro en ook de 2-0 van Luuk de Jong kwam voor een groot deel op zijn conto. 

PSV bij rust al op rozen
Na drie kwartier viel er eigenlijk al geen eer meer te behalen voor Ajax. Met een 2-0 voorsprong zat PSV op rozen. Ajax-trainer Erik ten Hag probeerde in de rust nog iets te forceren door Wöber naar de kant te halen en Siem de Jong in de ploeg te gooien. Snel daarna kwam echter de genadeklap via de 3-0 van Steven Bergwijn. Ajax viel uit elkaar en geloofde er niet meer in. Wat volgde was een soort galavoorstelling, met elf spelers in het rood-wit die vol zelfvertrouwen naar het laatste fluitsignaal toespeelden. 

Lichtpuntje Ziyech
Of er ook nog iets positiefs is te melden over Ajax? Matthijs de Ligt bewees eens te meer dat-ie op achttienjarige leeftijd al moeiteloos mee kan in dergelijke topduels. En wat te denken van Hakim Ziyech? Hij strooide met geweldige, geniale passes. De linkspoot ziet het, hij voelt het aan. Hoe hoog zal het rendement van Ziyech wel niet zijn wanneer hij met betere spelers om zich heen speelt? Nog een paar weken en dan is hij de volgende Eredivisie-parel die zich in het buitenland mag gaan bewijzen. 

Gefrustreerd Ajax maakt grote bek niet waar
Hoe motiverend zal het geweest zijn, de uitspraak van Ten Hag van eerder deze week? Hij dacht dat PSV de nodige angst zou hebben in aanloop naar de kampioenswedstrijd. Niets van dat alles. Met name in de tweede helft liet Ajax eigenlijk niets zien. Eén keer moest Zoet écht ingrijpen, toen David Neres voor zijn neus opdook. In de  laatste minuten kwam de frustraties van een mislukt seizoen naar boven. Nicolás Tagliafico en invaller De Jong pakten rood, tot groot plezier van het hele stadion. 

Geweldige kampioenswedstrijd
Kampioensduels saai? Suf? Gezapig? Niet in Eindhoven. Het feit dat PSV uitgerekend tegen de aartsrivaal uit Amsterdam de 24e landstitel kon binnenslepen, speelde natuurlijk een belangrijke rol in de passie en strijd die op het veld te zien waren. De eerste helft was puntje-op-de-stoel werk. 

Geen discussie: PSV is de terechte kampioen
13 keer de nul. De meeste goals uit standaardsituaties. 80 punten na 31 duels. 82 goals. Vijftien overwinningen en één remise in zestien thuisduels. De derde titel in de laatste vier seizoenen. PSV speelt misschien niet het champagnevoetbal van Manchester City of FC Barcelona, maar laat er geen twijfel over zijn: deze voetbalmachine van Cocu is dik- en dikverdiend kampioen van Nederland. 

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)