Kampioen PSV op rapport: topseizoen Zoet en Lozano, slechts één onvoldoende

Kampioen PSV op rapport: topseizoen Zoet en Lozano, slechts één onvoldoende

16-04-2018 14:30
39

PSV mag zich sinds zondagavond officieel kampioen van het seizoen 2017/2018 noemen. In de statistiekenlijstjes prijken de namen van de spelers zelden bovenaan, maar trainer Phillip Cocu had zonder twijfel de beschikking over spelers die een topseizoen draaiden. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Jeroen Zoet: 8,5
Als hij vorig jaar al klaar was voor een transfer, dan is hij dat nu zéker. Zoet keepte zijn beste seizoen voor PSV. Tekenend was het moment tijdens PSV - Ajax waarop hij de levensgrote kans van Klaas-Jan Huntelaar ontmantelde. Inmiddels is de puntenpakker ook buiten het veld, als een van de leiders, van grote waarde.

Nicolas Isimat-Mirin: 7
Isimat-Mirin kende een slow start dit seizoen. De Fransman deed het in zijn vermakelijke interviews beter dan op het veld, terwijl hij veel overtredingen maakte én penalty's veroorzaakte. Cocu liet hem trainen met tennisballen en prompt kreeg Isimat geen enkele kaart meer. Maakt nog regelmatig een schoonheidsfoutje, maar is 'vaster' geworden. Hoogtepunt was zijn winnende goal in de blessuretijd tegen PEC Zwolle.

Daniel Schwaab: 7,5
De stille kracht van PSV sleepte zondag op 29-jarige leeftijd zijn eerste landstitel in de wacht. En dat hij het verdient, is een understatement. Schwaab is een baken van rust en bleef het hele seizoen een zekerheidje in de basiself. Met zijn ervaring, sobere manier van verdedigen en leiderscapaciteiten is de Duitser dit seizoen goud waard geweest.

Santiago Arias: 7,5
Speelt over drie weken, thuis tegen FC Groningen, naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste wedstrijd voor PSV. Arias is de beste rechtsback van de Eredivisie en kan zich op het WK met Colombia nog nadrukkelijker in de kijker spelen. Leverde zes assists en scoorde drie keer in de periode 27 januari-25 februari. Een moderne en complete back als hij kan PSV een mooi bedrag opleveren.

Joshua Brenet: 6,5
Met een assist in de kampioenswedstrijd tegen Ajax snoerde Brenet zijn critici de mond. In de periode na de winterstop stak hij weliswaar niet in zijn beste vorm, maar als rechtspoot op links was de tweevoudig Oranje-international een makkelijk doelwit. Stuurde in de winter nog aan op een transfer naar Sevilla, maar PSV blokkeerde dat. Drie maanden later is Brenet kampioen.

Jorrit Hendrix: 7
Eigenlijk viel hem ná de kampioenswedstrijd van PSV pas de eer ten deel die hij verdiende. Krijg het maar voor elkaar, Andrés Guardado opvolgen. Vooral in de tweede seizoenshelft speelde Hendrix een reeks indrukwekkende wedstrijden. In de rol van sobere controleur zorgt hij ervoor dat Marco van Ginkel, Bart Ramselaar en/of Gaston Pereiro met een gerust hart de aanval kunnen zoeken.

Derrick Luckassen: 5
Zal zich ongetwijfeld iets anders hebben voorgesteld van zijn eerste jaar in Eindhoven. PSV troefde afgelopen zomer Feyenoord af voor het blok graniet, die ruim vijf miljoen euro kostte. Luckassen zal volgend seizoen moeten bewijzen dat hij dat prijskaartje waard is. Speelde zeventien wedstrijden, waarvan zeven als basisspeler, maar was vooralsnog niet erg gelukkig.

Bart Ramselaar: 6
Ramselaar speelde dit seizoen 28 van de 31 competitiewedstrijden bij PSV, maar uitgerekend in de kampioenswedstrijd zat hij op de bank. Vervelend voor Ramselaar, die na de winterstop opkrabbelde na een eerste seizoenshelft met weinig speelminuten. Hij was ook echt wel belangrijk voor PSV, maar zette niet de verwachte stap.

Marco van Ginkel: 8
Alles viel dit seizoen op zijn plek voor Van Ginkel. Verzaakt nooit, geeft negentig minuten gas en heeft zich opgeworpen als de leider van het elftal. De Chelsea-huurling maakte bovendien veertien goals dit seizoen, waarvan negen penalty's. Geen enkele keer ging het mis vanaf de stip. Het is zijn tweede landstitel met PSV, maar deze zal - na een heel seizoen als aanvoerder - nog beter smaken.

Gaston Pereiro: 6,5
Ook dit seizoen hebben Cocu, de supporters van PSV en talloze voetbalvolgers geprobeerd het mysterie te ontrafelen, maar Pereiro blijft ongrijpbaar. De Uruguayaan wisselt geweldige momenten - voornamelijk tegen Ajax en Feyenoord - af met wedstrijden waarin geen spoor van hem te bekennen is. Een constante Pereiro kan PSV ettelijke miljoenen opleveren.

Luuk de Jong: 8
Zet Luuk de Jong neer in een kampioenswedstrijd en de targetman van PSV scoort. Ook zondag tegen Ajax. Is mentaal bovendien ijzersterk, want hij zag een zomertransfer afketsen, begon het seizoen als reservespits achter Jurgen Locadia en moest zijn aanvoerdersband inleveren. Werkte keihard, loste zijn doelpuntenprobleem op en oogt als herboren in Eindhoven.

Steven Bergwijn: 7,5
Dook in het gat toen Lozano geschorst was en brak eindelijk echt door. Bergwijn gold jarenlang als de grote belofte in Eindhoven, maar pas in de tweede seizoenshelft kwam hij los. Het resultaat: acht goals en zes assists. Staat er goed op in het buitenland, maar zal ondanks zijn derde landstitel met PSV in het buitenland nog nergens binnenkomen als een grote jongen.

Hirving Lozano: 8,5
Voor zo'n debuutseizoen zou elke aankoop blind tekenen. Lozano is de speler die PSV waarschijnlijk de hoogste transfersom op gaat leveren, maar de vraag is: wanneer vertrekt de Mexicaan? Cocu zal een gat in de lucht springen als de Mexicaan nog een jaartje blijft. Schoot uit de startblokken, scoorde vijftien keer en bleef ook tijdens een mindere periode belangrijk. Enige minpunt: zijn opvliegende karakter.

Noot: om opgenomen te worden in het rapport moet een speler minimaal vijftien competitiewedstrijden hebben gespeeld dit seizoen