FIFA 18 dreigt uit schappen te verdwijnen door Nederlandse autoriteit

FIFA 18 dreigt uit schappen te verdwijnen door Nederlandse autoriteit

19-04-2018 15:24
54

Het is niet ondenkbaar dat FIFA 18 binnenkort niet meer verkocht mag worden. De Kansspelautoriteit oordeelt dat de populaire voetbalgame de Nederlandse kansspelregels overtreedt.

Dat meldt de NOS. FIFA heeft, evenals spellen als Dota2, PubG en Rocket League, elementen in zich die ook in de gokwereld terug te vinden zijn. Het gaat om zogenoemde loot boxes. Dat zijn schatkisten die spelers kunnen kopen met extra voorwerpen erin, zoals bijvoorbeeld voetballers of contracten in FIFA 18.

Belangrijk is dat spelers van tevoren niet weten welk item ze krijgen. Doordat de prijzen te verhandelen zijn, krijgen ze een economische waarde. Spelers kunnen geld verdienen als ze een zeldzaam voorwerp krijgen. Daardoor overtreden de spellen de kansspelregels, zo schrijft de NOS.

"Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen", zegt Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit. FIFA 18 krijgt acht weken de tijd om de game aan te passen, anders dreigen boetes of wordt de verkoop van het spel aan banden gelegd.

Voorbeeld van een loot box in FIFA 18: