Zondebok aangewezen voor Ajax-crisis: Hij heeft de club naar de klote geholpen

Zondebok aangewezen voor Ajax-crisis: "Hij heeft de club naar de klote geholpen"

22-04-2018 14:55
60

Hans Wijers staat aan de basis van de bestuurlijke en sportieve chaos bij Ajax. Dat stellen Jaap de Groot van De Telegraaf en journalist Frits Barend bij NH Sportcafé.

Wijers was tot 2015 voorzitter van Ajax' raad van commissarissen en heeft volgens De Groot en Barend meer kwaad dan goed gedaan. "Hij heeft de club naar de klote geholpen", foetert Barend. "Hij heeft iedereen directeur gemaakt, met Cruijff ruzie gemaakt en Kinsbergen (voorganger van Edwin van der Sar, red.) eruit gezet."

"Ook Akzo Nobel heeft hij naar de klote geholpen. Waarom wordt zo'n man bij Ajax benoemd? Het is alleen maar voor de eer. Hij weet niet hoe Ajax werkt, hij weet nauwelijks of een bal rond en is zal dan moeten bepalen hoe een voetbalclub geleid wordt."

De Groot beaamt dat. "Door een persoonlijke vete heeft Weijers Kinsbergen eruit gezet. Dat is niet naar het belang van Van der Sar, niet naar het belang van Ajax. Ajax heeft nu een serieus probleem. Leiderschap is belangrijker dan een speler van twintig miljoen halen. Iemand moet de boel verbinden waar nodig", aldus De Groot, die niet vindt dat Van der Sar moet vertrekken. "Het zou anders zonde zijn. Dan is er weer iemand met kwaliteiten die kapot wordt gemaakt."