Spanning in de Jupiler League: zó ziet het nacompetitie-schema er momenteel uit

Spanning in de Jupiler League: zó ziet het nacompetitie-schema er momenteel uit

23-04-2018 12:00
41

De grote apotheose in de Jupiler League staat voor de deur. Zaterdag wordt bekend welke ploeg aan de haal gaat met het kampioenschap en wie er direct promoveert naar de Eredivisie. Hoe zien de play-offs voor promotie er vervolgens uit en welke clubs zijn allemaal in de race? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Kampioenschap en directe promotie
Met nog één speelronde te gaan koerst Jong Ajax af op het kampioenschap. Een thuiszege op MVV is zaterdagavond voldoende voor het beloftenteam van trainers Michael Reiziger en Winston Bogarde. Titel of niet: Jong Ajax kan en mag niet promoveren naar de Eredivisie. Wint nummer twee Fortuna Sittard (75 punten) zaterdag in eigen huis van Jong PSV, dan keren de Limburgers na zestien jaar terug op het hoogste niveau. NEC (73 punten) is de enige promotieconcurrent. Die ploeg gaat op bezoek bij FC Dordrecht. NEC heeft een zege nodig en moet vervolgens hopen dat Fortuna een steek laat vallen.

Wedden

Meer odds

Wint NEC en speelt Fortuna in eigen huis gelijk, dan komt het op doelsaldo aan. De Limburgers staan momenteel op +39, NEC op +36. De ploeg die géén kampioen wordt, stroomt in de halve finales van de play-offs in. 


Play-offs
Tien ploegen – twee uit de Eredivisie, acht uit de Jupiler League  – gaan in mei strijden om twee plekken in de Eredivisie. Roda JC en Sparta bezetten momenteel de twee nacompetitieplekken op het hoogste niveau. De zestiende of zeventiende plek bepaalt uiteindelijk welke winnaar uit de eerste play-offronde de tegenstander wordt in de halve finales.

Vanuit de Jupiler League nemen vier periodekampioenen (of vervangende periodekampioenen) plus de vier hoogst geplaatste teams op de ranglijst zónder periodetitel deel aan de nacompetitie. Belangrijk: net als Jong Ajax mag ook de huidige nummer vijf Jong PSV niet promoveren. Beloftenteams nemen daarom niet deel aan de nacompetitie.

Omdat er tal van mitsen, maren en scenario's zijn, maken we het concreet: op basis van de huidige stand, dus met nog één speelronde te gaan in de Jupiler League, zijn FC Dordrecht - FC Emmen en Almere City - MVV op dinsdag 1 mei de eerste ontmoetingen in de eerste ronde. FC Dordrecht heeft een periodetitel op zak en Emmen (8), MVV (9) en Almere City (10) verdienen op basis van de huidige stand een ticket. Via de ranglijst zijn er twee extra plekken te veroveren, omdat Fortuna Sittard of NEC, beide winnaars van een periodetitel, sowieso rechtstreeks zal promoveren en de vierde periodetitel door Fortuna of Jong PSV gewonnen zal worden. 

Let wel: het schema kan dus nog veranderen. Wint FC Emmen maandag een inhaalduel bij FC Den Bosch, dan wipt de club op de ranglijst óver nummer zeven SC Cambuur heen en zijn het juist de Leeuwarders die als nummer acht in de eerste ronde tegen FC Dordrecht spelen. Emmen stroomt vanwege de zevende plaats dan in de halve finales in. 

Bron: KNVB

Finales: 17 en 20 mei
Wanneer nummer twee Fortuna zaterdag kampioen wordt en de stand verder ongewijzigd blijft, betekent dit dat NEC, De Graafschap, Telstar en Cambuur in de halve finale van de play-offs instromen. De nummers zestien en zeventien van de Eredivisie voegen zich bij dat gezelschap. Zij hebben het daar relatief makkelijk en zullen het opnemen tegen de winnaars uit speelronde één. Nummer zestien Roda zou in het huidige, nog fictieve schema Almere City of MVV treffen en nummer zeventien Sparta speelt dan tegen FC Dordrecht of Emmen.

De nummer drie van de ranglijst – NEC óf Fortuna Sittard – treft in de halve de nummer zeven van de ranglijst en het vierde tweeluik zou momenteel tussen De Graafschap en Telstar gaan. Vier clubs plaatsen zich uiteindelijk voor de finale. Die duels worden op donderdag 17 en zondag 20 mei afgewerkt. Als de nummer zeventien van de Eredivisie de finale bereikt, is de winnaar van het treffen tussen de nummers drie en zeven uit de Jupiler League daarin de opponent. 

Ploegen die nu al verzekerd zijn van de play-offs

Fortuna Sittard/NEC, FC Dordrecht, De Graafschap, Telstar, SC Cambuur en FC Emmen 

Belangrijke duels in speelronde 38 (zaterdag 19.45 uur)

Jong Ajax – MVV
Fortuna Sittard – Jong PSV
FC Dordrecht - NEC
Almere City – FC Volendam
Telstar - SC Cambuur
FC Emmen  - Jong FC Utrecht

Schema play-offs

Eerste ronde: 1 mei en 5 mei 
Halve finales: 10 mei en 13 mei
Finales: 17 mei en 20 mei

Lees ook: De degradatiestrijd: het programma van NAC, Roda JC, Sparta en Twente