Bekerfinalisten op rapport: Berghuis blinkt uit, AZ-internationals onder de maat

Bekerfinalisten op rapport: Berghuis blinkt uit, AZ-internationals onder de maat

22-04-2018 20:00
20

Dankzij treffers van Nicolai Jörgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra veroverde Feyenoord zondagavond voor de dertiende keer in de clubhistorie de KNVB Beker. Dit zijn de rapportcijfers voor de Rotterdammers en tegenstander AZ. 

AZ

Marco Bizot - 6: Greep in de eerste helft uitstekend in bij een schot van Tonny Vilhena. Maar had de derde goalie van Oranje niet meer kunnen doen bij het stiftje van Van Persie? 
Jonas Svensson - 6: Stoomde zoals gebruikelijk 90 minuten mee op aan de rechterkant. Een bruikbare voorzet kwam er niet. 
Ricardo van Rhijn - 5: AZ-trainer John van den Brom koos met Van Rhijn voor een extra man in de defensie. Dat méér verdedigers niet gelijk staat aan béter verdedigen, bleek wel bij de 1-0. Steven Berghuis (kopbal) en Jörgensen (rebound) kregen alle vrijheid. 
Ron Vlaar - 5,5: Toen AZ na de 2-0 écht de aanval koos en dus meer risico moest nemen, kon captain Vlaar aan de bak. Greep diverse keren goed in. Was natuurlijk ook mede-schuldig aan de 1-0. 
Stijn Wuytens - 5: In de rug geklopt bij de tweede en beslissende treffer van Van Persie
Thomas Ouwejan - 6: Deed het niet slecht op links. Stevig de duels in en ook opbouwende aardig. 
Fredrik Midtsjo - 5,5: Buffelend op het middenveld. Moest zich inhouden nadat hij op de bon was geslingerd door scheidsrechter Björn Kuipers. 
Guus Til - 5,5: De Oranje-international kon het verschil niet maken op het Alkmaarse middenveld. In het normale AZ-systeem duikt Til een paar keer per wedstrijd op voor de doelman. Dat kwam er nu niet van. 
Teun Koopmeiners - 5: Aan alles is te zien dat Koopmeiners heel veel talent heeft. Het was echter niet zijn dag in De Kuip. De jongeling moest het afleggen tegen Vilhena en Karim El Ahmadi.  
Alireza Jahanbakhsh - 5,5: Wekelijks ó zo sterk in de Eredivisie - maar dan wel op rechts. Nu moest de Iraanse vedette een andere rol invullen en dat ging hem, net als vrijwel al zijn medespelers, niet echt goed af. Brad Jones greep voor rust in op een goed schot van 
Wout Weghorst - 5: Geen aanvoer van de zijkanten - tja, dan benut je Weghorst natuurlijk niet op zijn kwaliteiten. Liep er wat verloren bij. Sleurend als altijd, maar hij kon het verschil niet maken. In de laatste minuut schoot hij van dichtbij vol op Jones. 

Mats Seuntjens - 5: Van den Brom bracht hem na de 2-0. De inbreng van Seuntjens op het middenveld zorgde niet voor de ommekeer. 
Oussama Idrissi - 5: 
Was ongetwijfeld teleurgesteld over het feit dat hij niet in de basis mocht beginnen. Kon het ongelijk van zijn trainer niet bewijzen na zijn invalbeurt. 
Iliass Bel Hassani - X: 
Deed niet lang genoeg mee voor een beoordeling.

Feyenoord

Brad Jones - 6,5: Vaak bekritiseerd, niet altijd een zekere factor, maar zondagmiddag degelijk en betrouwbaar. Greep goed in bij een paar schoten en was ook voetballend oké.
Kevin Diks - 6,5: Het moet gezegd worden: Diks doet het de laatste weken steeds beter. Na een matige eerste seizoenshelft bewees Diks in de finale dat-ie het niveau heus wel aankan. 
Sven van Beek - 6: Van Beek is fit en weer helemaal terug. Samen met kompaan Jan-Arie van der Heijden had hij geen kind aan Weghorst en Jahanbakhsh. 
Jan-Arie van der Heijden - 6: Wat was hij af en toe onrustig in de achterhoede. Roeide een paar ballen totaal onnodig weg. 
Ridgeciano Haps - 6: Tegen z'n oude club deed hij het defensief goed. Kon zich in aanvallend opzicht niet onderscheiden. 
Karim El Ahmadi - 6,5: Met een bekeken schot van grote afstand maakte hij bijna een wereldgoal. Zijn inzet vloog over het doel van Bizot heen. Speelde verder onopvallend en controlerend, zoals we hem kennen. Til en Koopmeiners moesten het afleggen tegen de routinier. 
Tonny Vilhena - 7,5: Een sterke wedstrijd van Vilhena. Samen met El Ahmadi heerste de linkspoot op het middenveld. 
Robin van Persie - 7: Viel in de eerste helft vooral op door hard te werken en zelfs een paar keer op eigen helft mee te verdedigen. Tekende na de pauze met een hele mooie stift voor de 2-0. Moegestreden mocht hij naar de kant, waar we hem non-stop zagen glimlachen. 
Steven Berghuis - 7,5: Wat een gevoel heeft Berghuis toch in zijn linkerbeen. Hij werkt hard en lijkt met zijn gedrevenheid ook het beste in zijn collega's naar boven te halen. Met een fenomenale actie leidde hij de 1-0 in en ook de goal van Van Persie kwam voor een groot deel op zijn conto. 
Nicolai Jörgensen - 6,5: Tikte de belangrijke 1-0 binnen en was na de pauze vooral belangrijk door ballen vast te houden en de verdedigers van AZ bezig te houden. 
Jens Toornstra - 6: Speelde eigenlijk een vrij onopvallende wedstrijd. Als linksbuiten cijferde hij zich volledig weg. Toch nog een voldoende vanwege zijn doelpunt in blessuretijd. 

Jean-Paul Boëtius - 6: Kreeg een paar keer ruimte om diep te gaan maar zijn acties stierven steeds in schoonheid.
Eric Botteghin - X: Deed niet lang genoeg mee voor een beoordeling.

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)