Zeven conclusies na finale: Feyenoord-klasbak doet het weer, same old AZ-story

Zeven conclusies na finale: Feyenoord-klasbak doet het weer, same old AZ-story

22-04-2018 20:10
84

Feyenoord heeft de honderdste finale van de KNVB Beker gewonnen: in een boeiende eindstrijd werd AZ afgetroefd. VoetbalPrimeur was erbij in De Kuip en trekt zeven conclusies na de bekerfinale.

Emile van de Sande
ROTTERDAM

Vurige sfeer in zonovergoten Kuip
De sfeer in De Kuip was, in combinatie met de volop aanwezige zon, heerlijk. Toch vonden supporters van AZ en Feyenoord het nodig om kort voor en na de aftrap vuurwerk af te steken. Meermaals verzocht de stadionspeaker om daarmee te stoppen, hetgeen uiteindelijk ook gebeurde. Buiten die incidentjes gerekend was het een schitterende voetbalmiddag.

Van den Brom past zich opnieuw aan
Net als in de topper tegen PSV koos AZ-trainer John van den Brom ervoor om met vijf verdedigers te spelen. Tegen de kampioen pakte het niet goed uit en ook tegen Feyenoord kon AZ niet overtuigen in het aangepaste systeem. Het is sowieso de vraag hoeveel zin het heeft om met vijf verdedigers te spelen als Steven Berghuis vogelvrij kan koppen bij de eerste Feyenoord-goal.

Klasbak Van Persie doet het weer
Dat Robin van Persie het nog niet verleerd is, zagen we eerder dit seizoen al. Ook in de bekerfinale toonde de teruggekeerde spits zijn klasse. Na een fraaie één-twee liftte de geboren Rotterdammer de bal met een prachtige voetbeweging over doelman Marco Bizot heen. Pure klasse.

AZ de bal, Feyenoord de goals
Ook in de bekerfinale maakte AZ het spel, maar mede door de defensieve opstelling kwam het moeilijk tot grote kansen. De kansen die er waren werden niet benut, terwijl Feyenoord aanzienlijk efficiënter was. Onverdiend was de zege van Feyenoord overigens absoluut niet.

Ongelukkige AZ-aanvallers
Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh vormden zondagavond de aanvalslinie van AZ.  Het tweetal beleeft een wereldseizoen, maar liet het in de finale afweten. Jahanbakhsh was ongelukkig met zijn schoten en Weghorst kon evenmin zijn stempel drukken.  

Net niet-seizoen voor AZ
Tuurlijk, AZ gaat op de derde plek eindigen in de Eredivisie en dat is knap maar er zat zoveel meer in voor de ploeg van Van den Brom. Twee onnodige nederlagen tegen PSV, een krappe nederlaag tegen Ajax en een verloren bekerfinale: het was allemaal net niet. Veel lof, weinig tastbare resultaten. Dat doet pijn in Alkmaar.

Feyenoord pakt wéér een hoofdprijs
De afgelopen drie seizoenen was het minstens net zo vaak slecht als goed bij Feyenoord, maar aan het eind van de rit staat Giovanni van Bronckhorst met één schaal en twee bekers in de handen. Een zeer knappe prestatie van de regelmatig bekritiseerde Feyenoord-trainer.