Eredivisie gepasseerd door UEFA: 'In het pak genaaid. Mag niet nog eens gebeuren'

Eredivisie gepasseerd door UEFA: 'In het pak genaaid. Mag niet nog eens gebeuren'

24-04-2018 08:05
51

De Europese elite begint steeds verder weg te lopen van de kleinere competities, tot grote zorgen van Eredivisie CV-directeur Jacco Swart. Vanaf komend seizoen zal de helft van alle clubs in de Champions League afkomstig zijn uit de vier grote landen: Spanje, Duitsland, Italië en Engeland.

"Daarmee zijn de middelgrote en kleine competities in het pak genaaid. Bij het uitvoerend comité van de UEFA zijn zij domweg gepasseerd", stelt Swart in gesprek met het Algemeen Dagblad. De Eredivisie heeft zich samen met andere kleinere competities verenigd in het collectief van de zogeheten European Leagues en hoopt meer tegengas te kunnen bieden aan de grote vier. "Het besluit is zonder serieus overleg genomen, gestuurd door de grote clubs. Voor de periode 2021-2024 mag dat niet nog eens gebeuren", aldus Swart.

In de grote landen maken ze zich echter ook zorgen over de scheefgroei: clubs als FC Barcelona, Real Madrid en Bayern München lopen alsmaar verder weg van hun concurrenten. "Het probleem is niet zozeer dat Real Madrid en FC Barcelona bijna elk jaar kampioen worden van Spanje. Het is wél een groot probleem als er achter Atlético Madrid een structureel gat ontstaat van 20 tot 25 punten", vindt de Spaanse bondsvoorzitter Javier Tebas. "Elke competitie gedijt bij concurrentie, bij spanning. Als Real en Barça daar niet in meedenken, zullen ze daar ooit de consequenties van voelen."