'Jupiler League-clubs eisen financiële compensatie: 1,5 miljoen per Jong-elftal'

'Jupiler League-clubs eisen financiële compensatie: 1,5 miljoen per Jong-elftal'

25-04-2018 08:25
85

De clubs uit de Jupiler League zijn van plan om enkele ingrijpende hervormingen door te voeren op het tweede Nederlandse profniveau. Zo hopen de clubs een financiële compensatie te ontvangen voor deelname van belofteteams.

Een speciaal in het leven geroepen commissie, bestaande uit directeuren Remco Oversier (NEC), Frank van Mosselveld (RKC Waalwijk) en Peter Bijvelds (FC Oss), denkt volgens het Brabants Dagblad aan een bedrag van 1,5 miljoen euro per Jong-elftal. De Jupiler League-clubs zijn van mening dat ze hier recht op hebben, omdat ze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van talenten van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht: de spelers van de Jong-elftallen ondervinden meer weerstand dan in de beloftecompetitie, waardoor ze sneller de stap naar het eerste elftal kunnen maken. Ajax-talenten als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong gelden hierbij als voorbeeld.

De clubs willen bovendien dat de Jong-elftallen met een vaste selectie gaan werken, een idee dat eerder deze week door de coöperatie Eerste Divisie aangedragen werd. Daarnaast hoopt men de promotieregeling aan te passen. Momenteel gaat alleen de kampioen van de Jupiler League rechtstreeks naar de Eredivisie, maar de clubs zetten in op twee directe promovendi. Bovendien wil men dat promotie vanuit de Tweede Divisie naar de Jupiler League verplicht wordt gesteld: dat is dit seizoen nog niet het geval.

De plannen worden op 6 juni besproken tijdens een vergadering van alle Nederlandse profclubs.