Gudde verrast spelersvakbonden: 'Straks de ene na de andere arbitragezaak'

Gudde verrast spelersvakbonden: 'Straks de ene na de andere arbitragezaak'

25-04-2018 10:55
37

Eric Gudde zag bij Feyenoord de ene na het andere toptalent naar het buitenland vertrekken. Ook bij Ajax en PSV verliezen ze hun beste talenten. Nu hij gepromoveerd is tot KNVB-directeur, wil Gudde daar iets aan doen, meldt Voetbal International.

Gudde wil met nieuwe regelgeving Nederland beter wapenen tegen kindertransfers. Zo stelt hij voor om de maximale contractduur voor spelers jonger dan achttien te verhogen van drie naar vijf jaar. Tevens oppert de KNVB-baas om de contractleeftijd te verlagen van zestien naar vijftien. Zijn plannen zorgen echter voor verbazing bij diverse partijen.

Om de regelgeving van de FIFA uit te schakelen, moeten de nieuwe afspraken worden vastgelegd in een cao tussen de clubs en spelers. Daarvoor zijn de spelersvakbonden VVCS en ProProf nodig, evenals de Centrale Spelersraad. "Maar wij weten van niks en lazen de plannen in VI", reageert directeur Ko Andriessen van ProProf. "Het is alsof ik de clubs hoor praten."

Andriessen vindt dat de plannen eerst moeten worden afgestemd met de spelers. "Anders kan je dat nooit invoeren. Dan heb je straks de ene na de andere arbitragezaak. Want laten we wel wezen: het druist gewoon in tegen de FIFA-regels."

Andriessen erkent dat kindertransfers een van de hoofdoorzaken zijn voor de neergang van het Nederlandse voetbal. Hij wil best meedenken over manieren om de opleiding te beschermen. "Maar het kan niet zo zijn dat wij alleen aan het einde van de rit nog even langskomen in Zeist om bij het kruisje te tekenen voor een beperking van de bewegingsvrijheid van de speler."