Dost: 'Dat zit er niet meer in en is wel eens irritant, maar het hoort erbij'

Dost: 'Dat zit er niet meer in en is wel eens irritant, maar het hoort erbij'

26-04-2018 09:43
17

De populariteit van Bas Dost is na zijn doelpuntenlawine van vorig seizoen enorm toegenomen in Portugal. De Nederlandse spits merkt een enorm verschil met anderhalf jaar geleden, toen hij net was neergestreken bij Sporting Portugal.

"De mensen kenden mij amper, ik kon vrijwel ongestoord over straat lopen", zegt Dost tegen ELF Voetbal. "Ik verlang nog weleens naar die tijd. Een avondje rustig uit eten met mijn vriendin zit er niet meer in. Dat is weleens irritant. Maar het hoort erbij, dat weet ik ook wel. Als jeugdvoetballertje van FC Emmen droomde ik ervan om een beroemde voetballer te worden. Ik moet niet zeuren."

Dost is nergens veilig voor handtekeningenjagers. "De grote clubs hebben hun supporters door het hele land zitten. Dat vond ik aanvankelijk ook frappant in Lissabon. Je hebt geen Sporting-wijken of Benfica-wijken. Best lastig ook met twee stadions op een kilometer van elkaar. Je maakt hier mee dat er binnen een gezin mensen voor Sporting, Benfica én Porto zijn. Hoe verzin je het? Maar in Portugal is het supporterschap meer een kwestie van gevoel. De liefde voor de club is extreem, maar de haat voor de ander valt mee. Ik moet vaak genoeg op de foto met supporters van andere clubs."

Om zo nu en dan te ontsnappen aan de hectiek, trekt Dost erop uit met zijn vriendin. "Gaan we een stuk rijden, het land in. Pakken we een kerkje of een kapelletje, of een mooi stadje. Er zijn hier zoveel prachtige plekken om naartoe te gaan. Daar kan ik echt van genieten. Het geeft­ mij innerlijk veel rust. Dat is mij heel wat waard."