Fortuna Sittard boekt overwinning en keert na 16 jaar terug in Eredivisie

28-04-2018 21:37
90

Na een afwezigheid van zestien jaar keert Fortuna Sittard terug in de Eredivisie. De Limburgse club won zaterdagavond met 1-0 van Jong PSV en stelde daarmee promotie veilig. Concurrent NEC speelde op bezoek bij FC Dordrecht gelijk. De Nijmegenaren zijn nu aangewezen op de play-offs.

Fortuna Sittard - Jong PSV 1-0
De missie van Fortuna was duidelijk: een zege op Jong PSV was voldoende voor promotie. In de eerste helft liep het bepaald niet soepel voor de Limburgers. Zenuwen speelden mogelijk een rol; voor de eerste keer dit seizoen zat het stadion van Fortuna - in 2002 voor de laatste keer actief op het hoogste niveau - stampvol.

Vrij snel na de pauze viel de verlossende treffer. Een vrije trap belandde bij Finn Stokkers, die achter Jong PSV-doelman Luuk Koopmans binnenwerkte. Daarna volgden nog 40 zenuwslopende minuten. Na het laatste fluitsignaal barste in Sittard een waar volksfeest los.

FC Dordrecht - NEC 3-3
NEC, de nummer drie van de ranglijst, moest zelf sowieso winnen in Dordrecht en ondertussen hopen dat Fortuna onder de druk zou bezwijken. De eerste helft verliep dramatisch. Andreas Calcan maakte er na zeven minuten 1-0 van en op slag van rust tekende Denis Mahmudov zelfs voor de tweede Dordt-treffer. Op dat moment speelde de thuisploeg overigens met tien man. Verdediger Julius Bliek was na een halfuur van het veld gestuurd.

Na de pauze volgde de grote ommekeer. Binnen vijf minuten scoorde Anass Achahbar twee keer. Wojciech Golla maakte er na een uur 3-2 van in het voordeel van de gasten. NEC ging op zoek naar méér goals, omdat ook het doelsaldo nog een rol speelde in de strijd om directe promotie. Dordrecht profiteerde van de ruimte die het kreeg. Opnieuw Calcan maakte vlak voor tijd 3-3.

Als nummer drie op de ranglijst stroomt NEC nu in de halve finales van de promotie om play-offs in. Daarin is FC Emmen de tegenstander.