Oranje O17 plaatst zich voor halve finale EK na bizarre penaltyserie

14-05-2018 21:55
52

Oranje O17 heeft zich maandagavond geplaatst voor de halve finale van het EK in Engeland. In de kwartfinale werd tegenstander Ierland na een zeer bijzondere strafschoppenserie verslagen.

De Oranje-talenten begonnen uitstekend aan het EK en wonnen alle wedstrijden in de groepsfase. Spanje, Duitsland én Servië moesten eraan geloven. In de kwartfinale was Ierland de volgende tegenstander. De ploeg van bondscoach Kees van Wonderen had het duidelijk lastig met het vinden van een opening en het creëren van kansen.

Oranje drukte wel en zocht nadrukkelijk naar een opening, maar Ierland hield het achterin goed dicht en hoopte op een counter. In de eerste helft werd door beide ploegen niet op doel geschoten.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders: Oranje viel aan, Ierland verdedigde. Twintig minuten voor tijd kwam de ploeg van Van Wonderen alsnog op een 1-0 voorsprong. Ajacied Liam van Gelderen kopte raak uit een corner en bezorgde zijn ploeg daarmee de verdiende voorsprong. Heel lang genieten kon Oranje niet, want enkele minuten later benutte Ierland de eerste kans die het kreeg: 1-1.

Ierland schakelde daarna weer terug en parkeerde de bus. In het restant van de wedstrijd (de wedstrijd duurde twee keer veertig minuten) werd niet meer gescoord, waardoor penalty's moesten gaan bepalen wie zich voor de halve finales zou plaatsen.

Joey Koorevaar (Feyenoord) pakte de eerste strafschop van Ierland en zijn Feyenoord-collega Wouter Burger zorgde daarna voor de 0-1 voorsprong. Oranje en Ierland misten daarna geen strafschop meer, waardoor Daishawn Redan zijn ploeg naar de halve finales kon schieten. De beslissende strafschop van de oud-Ajacied werd gepareerd door de Ierse goalie, maar moest worden overgenomen omdat hij te vroeg van zijn lijn kwam, zo was de uitleg van de scheidsrechter.

De arbiter toonde geen genade en gaf de goalie zijn tweede gele kaart, waardoor een centrale verdediger (!) de keepershandschoenen aan moest trekken en Redan een herkansing kreeg. Deze keer faalde hij niet, waardoor Oranje het over een aantal dagen opneemt tegen gastland Engeland.