Kuipers fluit foutloze wedstrijd en is één klap topkandidaat voor WK-finale

Kuipers fluit foutloze wedstrijd en is één klap topkandidaat voor WK-finale

16-05-2018 22:45
42

OPINIE - Björn Kuipers floot woensdagavond de Europa League-finale tussen Olympique Marseille en Atlético Madrid (0-3). Hoe verging het de Nederlandse topscheidsrechter in Lyon? VoetbalPrimeur zet de belangrijkste momenten op een rij.

Toon gezet
In de eerste minuten laat Kuipers meteen zien wat hij van plan is: veel toelaten. Diego Costa en Antoine Griezmann schreeuwen om een overtreding, maar Kuipers wil er niets van weten. Veelzeggend: na zes minuten blies de Nederlandse arbiter voor het eerst op zijn fluitje voor een overtreding.

Wedden

Meer odds

Intense wedstrijd
Veel kansen vielen er niet te noteren in Lyon, maar Atlético en Marseille maakten er een intense wedstrijd van. Dat kwam niet in de laatste plaats door Kuipers, die niet voor elke wissewasje floot en bij twijfelgevallen lekker door liet voetballen. Hij was onzichtbaar - en dát is wat je wat je wilt als scheidsrechter in een topwedstrijd.

Kuipers versus Costa
Het leukste duel in de eerste helft: Diego Costa versus Kuipers. Na acht minuten komen de twee elkaar voor het eerst tegen als Costa een bewuste beuk uitdeelt aan Adil Rami. Kuipers roept hem tot de orde en spreekt hem streng toe. Het resultaat: veel priemende ogen en boze blikken over en weer, maar Costa accepteert en respecteert hem.

Kuipers op praatstoel
Opvallend is hoe Kuipers de meeste brandjes op het veld blust door een 'goed gesprek' aan te gaan met de betrokken spelers. Hij neemt alle tijd om zijn beslissingen uit te leggen. Zo legt hij na zeventig minuten het spel stil om de Marseille-muur die wat centimeters smokkelt toe te spreken. Soms kan dat ook wel wat sneller, zodat het tempo in de wedstrijd blijft.

Elke gele kaart terecht
Kuipers trekt in totaal vijf gele kaarten in de Europa League-finale. Niet één was onterecht: Sime Vrsaljko gaf Lucas Ocampos een tik op zijn knie, Jordan Amavi kwam gevaarlijk in bij Joaquin Correa, Luiz Gustavo deelde een halve elleboogstoot uit en Clinton N'Jie en Lucas Hernandez gingen in het boekje na een opstootje.

Rood over het hoofd
Bij dat opstootje maakte Kuipers wél een zeldzame fout. De gefrustreerde N'Jie werd kort op de huid gezeten door Hernandez en trapte opzichting na. Kuipers rende op hem af, sprak hem toe en gaf uiteindelijk beide spelers geel. N'Jie had net zo goed direct rood kunnen krijgen.

Grensrechters in vorm
Wat je niet vaak ziet in een wedstrijd is dat álle buitenspelmomenten goed ingeschat werden. Kuipers had het geluk dat zijn grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra in topvorm waren. Het moet gezegd: heel veel twijfelgevalletjes kregen ze niet voor de kiezen. Desondanks: chapeau voor de grensrechters!

Op naar de WK-finale
Het droomscenario voor Kuipers: na de Europa League-finale ook de WK-finale fluiten. Een gekke gedachte is dat niet. Sterker nog, de in Oldenzaal geboren arbiter lijkt op dit moment de topkandidaat om de eindstrijd in Moskou in goede banen te leiden. Dit keer kan het Nederlands elftal hem in elk geval niet in de weg zitten.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)