Shock in Rotterdam: Sparta verliest en degradeert, Emmen debuteert in Eredivisie

Shock in Rotterdam: Sparta verliest en degradeert, Emmen debuteert in Eredivisie

20-05-2018 16:22
165

Sparta is zondag gedegradeerd naar de Jupiler League. In de return van de finale van de play-offs tegen FC Emmen werd er op Het Kasteel met 3-1 verloren. De heenwedstrijd was in 0-0 geëindigd. FC Emmen, profclub sinds 1985, debuteert in de Eredivisie. 

Het Sparta van trainer Dick Advocaat wist dat het aan een overwinning op Het Kasteel genoeg had om zich te verzekeren van lijfsbehoud. Ondanks een stroef begin kwam de thuisploeg op voorsprong. Na een mooie rush vanaf de middellijn schoot Stijn Spierings met links raak. 

Op slag van rust maakte het verzorgd voetballende Emmen gelijk. Na een heerlijke steekpass van Anco Jansen kwam Glenn Bijl vrij te staan in het strafschopgebied. Hij legde keurig terug op Michael Chacon, die alle ruimte had en doelman Leonard Nienhuis passeerde. 

Na de pauze volgde er een cruciaal moment: Sparta-spits Fred Friday werd onderuit getrokken in het strafschopgebied en arbiter Dennis Higler besloot de videoscheids te raadplegen. Alles wees erop dat de bal op de stip ging, maar Higler besloot anders - tot grote woede van Advocaat.

Snel daarna ging het helemaal mis voor de Rotterdammers. Jansen schoot Emmen van afstand op voorsprong en even later was het definitief over en sluiten toen Alexander Bannink na een fraaie aanval binnentikte. Sparta eindigde het duel uiteindelijk met tien man. Kenneth Dougall kreeg direct rood voor een onbezonnen charge. 

Door de pijnlijke nederlaag keert Sparta na twee seizoenen op het hoogste niveau weer terug naar de Jupiler League. Advocaat is na Aad de Mos (2010) en Frank Rijkaard (2002) de derde grote naam die met club degradeert. Afgelopen week degradeerde Roda JC ook al naar de Jupiler League.