'Ajax kan 57 miljoen mislopen door 'overhaaste beslissing' van FIFA-baas'

'Ajax kan 57 miljoen mislopen door 'overhaaste beslissing' van FIFA-baas'

21-05-2018 00:11
125

FIFA-baas Gianni Infantino lijkt de plannen voor een WK voor clubteams voorlopig opzij te schuiven, meldt The Sun. Het ambitieuze plan van de Zwitser kan (nog) niet op goedkeuring rekenen van de UEFA.

Infantino wilde vanaf 2021 iedere vier jaar een WK voor clubteams organiseren. Aan dat toernooi zouden 24 clubs mee mogen doen, waarvan twaalf uit Europa. Vanwege successen uit het verleden zou Ajax één van de clubs zijn die een uitnodiging kon verwachten om deel te nemen aan het WK.

Infantino deed zijn uiterste best om Europese topclubs ervan te overtuigen om deel te nemen aan het toernooi. Clubs die de Europa Cup l of de Champions League drie keer of meer gewonnen hebben, mogen automatisch meedoen aan de eerste editie van het WK. De winnaar kan naar verluidt rekenen op 115 miljoen euro.

De UEFA is vooralsnog echter tegen en ondertekende vorige week een verklaring die tegen het voorstel van Infantino is vanwege het nemen van een 'overhaaste beslissing' en 'een gebrek aan duidelijkheid'. Infantino is bang dat zijn positie hierdoor onder druk komt te staan en heeft met het oog op de nieuwe verkiezingen van volgend jaar besloten om zijn plannen voorlopig in de ijskast te zetten.

Infantino kan volgend jaar voor vier jaar herkozen worden als baas van de FIFA en onderhoudt momenteel al slechte relaties met UEFA-president Aleksander Ceferin en enkele Afrikaanse voetbalbazen. Hij zou niet het risico willen lopen om imagoschade op te lopen en niet herkozen te worden.

Mocht het WK voor clubteams er niet gaan komen, dan is dat financieel gezien slecht nieuws voor onder meer Ajax. WK-deelnemers zouden volgens de berichten kunnen rekenen op een startpremie van 57 miljoen euro, die de Amsterdammers dan voorlopig op hun buik kunnen schrijven.

Lees ook'Ajax vangt enorme startpremie bij deelname aan vernieuwd WK: 57 miljoen euro'