Van der Sar: 'Uiteindelijk is het lang geleden, maar het doet nog altijd pijn'

Van der Sar: 'Uiteindelijk is het lang geleden, maar het doet nog altijd pijn'

24-05-2018 10:21
52

Edwin van der Sar wordt niet meer zwetend wakker van de verloren Champions League-finale van 1996, maar helemaal weg is de pijn nog niet. Juventus was na penalty's te sterk voor de Amsterdammers.

Van der Sar stopte iets meer dan 22 jaar geleden geen enkele penalty en Edgar Davids faalde vanaf elf meter, waardoor Champions League-prolongatie er niet in zat. "Uiteindelijk is het alweer 22 jaar geleden, maar het doet nog altijd pijn", blikt Van der Sar, nu algemeen directeur in Amsterdam, terug op de Ajax-website.

"Je ziet de tegenstander de Cup pakken die jij het jaar ervoor hebt gewonnen. Misschien doet het daarom nog wel meer zeer. Je wilt een dynastie neerzetten, zoals Ajax in de jaren 70 heeft gedaan. Dat wil je evenaren. Nu heb je weer een finale gespeeld, maar niemand weet dat meer. De enige tweede plaats die men zich nog herinnert was die van Oranje tijdens het WK 1974. Wie tweede werd in de Champions League van 1996 of 2007; niemand weet dat."

Van der Sar herinnert zich dat na de verloren finale de pijp leeg was. "Je bent moe. Er is veel teleurstelling. Alle energie is eruit. We hadden veel blessures gehad dat jaar. Je bent leeg. Niet alleen op dat moment, maar ook de dagen erna. Je wilt je huis niet uit, je wilt eigenlijk zo snel mogelijk op vakantie omdat je niemand onder ogen wilt komen. Dan hoor je elke keer 'Goh jammer, jullie waren zo dichtbij'. Ja, het zal wel."