'Ik kreeg in een heel seizoen één tegengoal, omdat Virgil van Dijk voor mij stond'

'Ik kreeg in een heel seizoen één tegengoal, omdat Virgil van Dijk voor mij stond'

25-05-2018 12:00
23

Virgil van Dijk staat aan de vooravond van het absolute hoogtepunt in zijn carrière: de Champions League-finale in Kiev. Sinds de winterstop leunt Liverpool op de brede schouders van de Brabander en twintig jaar geleden was dat bij amateurclub WDS'19 niet anders. VoetbalPrimeur spreekt met zijn oude ploeggenoot Jordy Brugel.

Van Dijk begon in 1998 bij de pupillen van WDS'19 in Breda. Daar zijn ze hem nog niet vergeten - en andersom geldt hetzelfde. "Een paar maanden geleden kwam hij spontaan langs met een shirt van Oranje. WDS is zijn enige amateurclub geweest, dus hij zal ons niet snel vergeten. Maar het is ook weer niet zo dat hij de deur platloopt", vertelt Brugel aan deze website. Van de 84,5 miljoen euro die Liverpool betaalde voor Van Dijk, zien ze in Breda niets terug. "Geen rooie cent, maar goed. Daar gaat het ons ook niet om."

Eén tegengoal in heel seizoen
Brugel kan zich de kleine Virgil nog goed voor de geest halen. Als keeper stond hij vlak achter de huidige wereldtopper van Liverpool en het Nederlands elftal. "Ik heb drie jaar met hem samengespeeld in de F- en E-jeugd. Hij was niet extreem groot voor zijn leeftijd, maar door zijn beleving en instelling was hij de beste op het veld. Maar ik zeg je eerlijk: ik had niet verwacht dat hij zo ver zou komen", vertelt Brugel.

Veel had hij als jonge keeper niet te doen, omdat Van Dijk voor hem stond. "Ik kan me herinneren dat ik in een heel seizoen één tegengoal kreeg, omdat Virgil voor mij speelde. Positioneel was hij heel sterk, maar ook aan zijn passing en inzicht kon je zien dat hij echt talent had. Dat zie je nu ook wel terug. Mijn vader werkte bij Willem II en heeft toen doorgegeven dat er bij WDS een talentvol spelertje rondliep. Even later speelde hij in de Willem II-jeugd."

"Toen hij nog bij WDS speelde, was hij een slechte verliezer", vervolgt Brugel. "Ik kan me nog een buitenlands toernooi herinneren. We verloren een wedstrijd en hij zat helemaal kapot. Hij kon slecht tegen verlies. Ja, wat doe je dan? Huilen bij je ouders, hè. Echt verdriet. Toen kon je eigenlijk al zien dat het een echte winnaar is."

(Teamfoto van WDS'19 uit 1999: Virgil van Dijk vooraan, met bal)

Altijd twijfels rond Van Dijk
De tranen droogden op en Van Dijk kwam via Willem II, FC Groningen, Celtic en Southampton terecht bij Liverpool. Brugel had niet kunnen bevroeden dat zijn oude teamgenootje het zo ver zou schoppen. "Heel weinig mensen hebben dat zien aankomen. De Nederlandse topclubs PSV, Ajax en Feyenoord zagen het niet in hem zitten en Guus Hiddink zag hem niet staan bij het Nederlands elftal. Altijd zijn er twijfels geweest over zijn kwaliteiten."

"Vroeger viel Virgil natuurlijk ook niet extreem op. Hij was goed, maar niet zo goed dat PSV, Ajax of Feyenoord hem al op jonge leeftijd wilde oppikken. Wat dat betreft is hij een laatbloeier. Natuurlijk had hij altijd al een goede techniek en was hij kopsterk, maar het oogde altijd een beetje laks en ongeïnteresseerd. Dat is nu juist zijn grote kracht: hij laat zich niet gek maken. Als je Virgil nu ziet, hebben PSV, Ajax en Feyenoord wel een grote fout gemaakt."

Barça, Real of Bayern
"Virgil heeft iedereen de mond gesnoerd. Hij hoort nu bij de allerbeste verdedigers van de wereld. Hij heeft er veel voor gedaan, is een rustige jongen. Het valt me altijd op dat hij zelden in de media komt. Zijn succes heeft hij wel te danken aan de manier waarop hij omgaat met alle aandacht. Ik denk ook niet dat Liverpool zijn plafond is. Ik zie hem bij FC Barcelona, Real Madrid of Bayern München terechtkomen als hij een goede Champions League-finale speelt en volgend seizoen op dit niveau blijft presteren."

Brugel kijkt in de aanloop naar zaterdag vooral uit naar de krachtmeting tussen Van Dijk en Real Madrid-ster Cristiano Ronaldo. "Hij zal er niet bang voor zijn en zich er zéker niet druk om maken. Bij Nederland - Portugal speelde hij ook goed tegen Ronaldo. Hij staat er nuchter in: laat Ronaldo maar komen, ook al is het één van de beste voetballers aller tijden. Het maakt niet uit tegen wie hij speelt, Virgil blijft Virgil."

 

Getting ready for the @championsleague final! #weareliverpool

Een bericht gedeeld door Virgil van Dijk (@virgilvandijk) op

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)