Reden van Spaanse dominantie verklaard: 'De Boer en Cocu zijn het met mij eens'

Reden van Spaanse dominantie verklaard: 'De Boer en Cocu zijn het met mij eens'

26-05-2018 09:54
40

Sierd de Vos is niet verrast door de Spaanse dominantie in Europa de afgelopen jaren. De kleurrijke commentator van Ziggo Sport, die al jaren in de Spaanse voetbalstadions komt, heeft daar wel een verklaring voor.

"In Spanje wordt harder getraind dan elders", zegt De Vos tegen de NOS. "En bovenal hebben ze het meeste voetbalverstand. Veel Nederlandse trainers zijn het niet met mij eens, maar Phillip Cocu en Frank de Boer wel: in Spanje trainen ze harder. Als je niet mee kan komen, val je af."

Belangrijker is nog het voetbalverstand op bestuurlijk niveau, meent El Sierd. "Er zijn goede technisch directeuren, die bij hun clubs al complete schaduwelftallen klaar hebben staan. Dat maakt de competitie zo goed, net als de scouting en de opleiding. Kijk naar de Spaanse jeugdelftallen, ook die zijn dominant."

In Engeland regeert volgens De Vos de waan van de dag, in Spanje wordt echt gekeken of een speler bij de club past. De beste Spaanse technisch directeur werkt nu echter in Italië, bij AS Roma: Monchi. "Hij was ooit reservekeeper van Sevilla en onder zijn leiding won de club drie keer de Europa League. En nu komt ook Roma ver in Europa, dat is geen toeval." Mede door Monchi denkt De Vos dat de concurrentie voor Spanje de komende jaren uit Italië komt.

Maar er speelt nog iets, stelt De Vos. De Serie A heeft La Liga-voorzitter Javier Tebas gevraagd om het oude economisch stelsel aan te pakken. "Ook in Italië zit veel voetbalverstand. Ze zijn nu over alle omkoopschandalen heen. Juventus en Roma zijn al opgestaan en Inter komt eraan."