Brands handelde 'één keer uit emotie': 'Ontstond een bijna onmenselijke druk'

Brands handelde 'één keer uit emotie': 'Ontstond een bijna onmenselijke druk'

01-06-2018 08:45
42

Marcel Brands dacht gedurende acht jaar bij PSV slechts één keer aan opstappen. Dat vertelt de naar Everton vertrokken technisch manager in het Eindhovens Dagblad.

"Vorig jaar heb ik na het debacle in Osijek (de vroege Europese uitschakeling van PSV, red.) bij de raad van commissarissen gezeten. Ik wilde sowieso niet dat Phillip Cocu als schuldige zou worden aangewezen. Dan hadden ze nog liever mij ontslagen", laat Brands weten. "Ik heb hen ook de suggestie gedaan om mij maar weg te sturen, om de druk bij Phillip weg te halen."

"Hij verdiende wat mij betreft meer krediet dan hij extern soms had", vervolgt Brands over Cocu. "Samen zijn we doorgegaan op de weg die we waren ingeslagen. We hebben een aantal accenten veranderd en het begon toch te lopen. Dat geeft ongelooflijk veel voldoening en vooral voor onze fans ben ik enorm blij. Ze bleven achter ons staan en dat heeft geholpen."

Handelen op emotie levert zelden iets op, weet Brands. "Ik heb het bij PSV maar een keer moeten doen en dat was bij het ontslag van Fred Rutten. De spelersgroep had vertrouwen in hem en dat was voor ons ook het leidende criterium, maar er ontstond een bijna onmenselijke druk. Bovendien zat Fred er al een tijd. Niemand betwistte zijn vakmanschap en nog steeds niet. Toch was een afscheid toen onvermijdelijk. Dan is zoiets niet meer te houden."