Oranje-aanvaller verbaasd over spelers als Kluivert: 'Mezelf meer moeten promoten'

Oranje-aanvaller verbaasd over spelers als Kluivert: 'Mezelf meer moeten promoten'

02-06-2018 07:57
46

Ryan Babel ontbrak liefst zes jaar bij het Nederlands elftal voordat Dick Advocaat hem weer opstelde. De 31-jarige aanvaller steekt de hand in eigen boezem over zijn grillige interlandcarrière, maar vindt ook dat hij eerder weer een kans verdiende.

"Ik kan mezelf verwijten dat ik in bepaalde periodes zelf niet meer afdwong", zegt Babel in het Algemeen Dagblad. "Het is misschien de tijdgeest, maar ik ben vaak verbaasd hoe het nu gaat bij jonge jongens die ergens debuteren. Die roepen na twee, drie wedstrijdjes al in de media: 'Ik moet spelen'. Toen ik net kwam kijken, liet ik me alles aanpraten. Ik had nog tijd, zei men. Ik was nog jong, zei men. Oké, dacht ik dan, gewoon mijn beurt afwachten."

"Maar neem de situatie met Justin Kluivert nu", vervolgt Babel. Die denkt: ik weet dat ik goed ben, dus vind ik dat ik ook moet spelen. Of: ik vind dat ik dat en dat verdien en dus zeg ik dat ook. Ik had dat totaal niet. Misschien had ik ook zo moeten zijn en mezelf meer moeten promoten. Daar heb ik soms wel spijt van. Ook wat betreft mijn positie. Ik ben bij Ajax als spits opgeleid. Maar op een gegeven moment kwam ik linksbuiten te staan. Daar baalde ik dan van, maar ik zei er niks over."

Babel keerde na een zwerftocht langs clubs en landen vorig jaar oktober terug in Oranje. Advocaat gaf hem weer een kans. "Ik vond dat ik al wel eerder weer een kans verdiende. Ik zag wie er de laatste twee jaar werden opgeroepen, nou, ik vond mezelf dan niet minder. Maar je moet ook voor bepaalde clubs spelen om in beeld te komen. Ik bedoel: met Besiktas speelde ik Champions League. En Advocaat was trainer in Turkije, dus die zag ook nog eens van dichtbij hoe ik speelde."