Familie Nouri neemt rigoureuze stap: 'Onbegrijpelijk dat er zo gehandeld is'

Familie Nouri neemt rigoureuze stap: 'Onbegrijpelijk dat er zo gehandeld is'

04-06-2018 10:36
218

Ajax heeft 'niet aan de zorgplicht voldaan' en daarom heeft de familie van Abdelhak Nouri besloten om de stap te maken naar de arbitragecommissie. Een woordvoerder van de familie laat dat maandag aan AT5 weten. 

Eerder op de ochtend werd via een statement van de advocaten van de familie Nouri bekend dat de zaak rond de Ajax-middenvelder wordt verplaatst naar de arbitragecommissie. "Het is onbegrijpelijk dat op deze manier gehandeld is. (...) De UEFA de en FIFA hebben heldere richtlijnen. Als een speler naar de grond gaat zonder dat er een overtreding is begaan, moet er meteen uitgegaan worden van hartproblemen. Ajax wist daarbij ook van de hartproblemen van Nouri. De familie niet. Dat er dan zo is gehandeld, is niet te volgen", aldus woordvoerder Khalid Kasem

"Er stond een defibrillator klaar, maar er is pas na tien tot vijftien minuten gereanimeerd. Je verwacht dat een arts zo'n AED meteen aansluit, dan kun je constateren dat de circulatie weer op gang moet worden gebracht. Door het lange wachten met reanimatie heeft Nouri zoveel hersenschade opgelopen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat hij ooit herstelt."

Verantwoordelijkheid
Ajax beweert dat het adequaat heeft gehandeld toen Nouri op 8 juli 2017 instortte tijdens een oefenduel. "Bij mij is er geen twijfel. Er is zoveel ruimte tussen wat wij vinden en wat Ajax vindt. Dan is het zinloos om door te praten", stelt Kasem. "De relatie tussen de familie en veel werknemers van Ajax is goed. Maar dit blijft toch een roze olifant in de kamer. Wij hebben diverse gesprekken gehad, ook met Edwin van der Sar. De directie van Ajax moet verantwoordelijkheid nemen."

Wat de familie Nouri wil bereiken? "Dat Ajax aansprakelijkheid aanvaardt. Het gaat over de rest van het leven van Abdelhak. En hij heeft lang gespeeld met andere jongens bij Ajax. Die zien nu ook een club die geen verantwoordelijkheid neemt voor de gang van zaken. Dan lopen die toch ook een risico?"

Lees ook: Familie Nouri stelt Ajax aansprakelijk en stapt naar arbitragecommissie KNVB