Stevige ruzie tussen VI en 'Directeurtje': 'We dachten: dit kan totaal exploderen'

Stevige ruzie tussen VI en 'Directeurtje': 'We dachten: dit kan totaal exploderen'

07-06-2018 08:47
29

Het afgelopen seizoen van Voetbal Inside was het meest waanzinnige in de toch al turbulente geschiedenis van de voetbaltalkshow, stelt Michel van Egmond. De auteur publiceerde onlangs zijn tweede boek over het praatprogramma, getiteld Inside.

Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp lagen regelmatig overhoop met RTL en het voortbestaan van het programma stond serieus op de tocht, vertelt Van Egmond aan Radio538. "In 2014 was er al sprake van, maar nu hadden Jan Hillenius (eindredacteur van VI, red.) en ik het idee: dit kan totaal exploderen." RTL7-directeur Marco Louwerens stak het vuurtje aan door 's nachts een woedende e-mail naar Derksen en Genee te sturen. "Hij had er moeite mee dat het programma steeds meer ging over 'spruitjes verkopen en Texaanse kutmuzikanten waar niemand op zat te wachten.' Het was een soort frustratie van de afgelopen jaren die eruit moest."

Van Egmond heeft meerdere mails, appjes en sms'jes van de VI-frontmannen én van 'Directeurtje' in zijn boek verwerkt. Deze heeft hij echter via via in handen gekregen. "Ik heb ze pas na het schrijven van het boek ingelicht. Toen stonden we ineens op een verloren dinsdagmiddag voor het huis van Marco om te vertellen dat we zijn hele privécorrespondentie gepubliceerd hadden. Hij reageerde gelukkig sportief en laconiek. Van René en Johan heb ik niets gehoord. Wilfred moest even slikken, maar was gelukkig ook sportief. Ik mag mijn handen dichtknijpen met zulke mannen om me heen."

John de Mol
Uiteindelijk stapte het drietal over naar John de Mol. "Ze hadden op een vrijdagavond, in het diepste geheim, na de uitzending afgesproken met John. René ging thuis op de bank liggen en liet het maar over zich heen komen. Wilfred zei nog tegen Johan: we gaan wel hard to get spelen. Maar Johan zei vervolgens op de drempel al: John, we gaan het doen. Toen heeft De Mol in twintig minuten voor elkaar gekregen wat RTL in een jaar tijd niet gelukt was."