Oranje-sprookje in Brazilië: En nu een week lang drinken!, beval Van Gaal

Oranje-sprookje in Brazilië: "En nu een week lang drinken!, beval Van Gaal"

12-06-2018 08:59
14

Het WK 2014 roept bijzondere herinneringen op bij Maarten Wijffels, Mikos Gouka en Sjoerd Mossou. De drie journalisten van het Algemeen Dagblad waren in Brazilië aanwezig om verslag te doen en zagen de onervaren ploeg van Louis van Gaal tot grote hoogten stijgen.

Het sprookje begon met een sensationele 5-1 zege op regerend wereldkampioen Spanje. "Voor de wedstrijd kwam ik op de trappen de Belgische analyticus Marc Degryse tegen. Oranje gaat eraan hè, grijnsde hij. Na afloop viel hij me bijna in de armen. Wat is hier gebeurd?!", denkt Wijffels terug. De journalist genoot van Bruno Martins Indi. "Die had normaal met de spits van NAC te maken. Die was plots Diego Costa aan het intimideren!"

Gouka kon zijn ogen niet geloven, net als de Spanjaarden. "Een ploeg van jongens die ik als zeventienjarigen in de Eredivisie heb zien debuteren. Dat zij dan in staat zijn de wereldkampioen met 5-1 te verslaan... (...) Na afloop, op het vliegveld van Salvador, zagen we de Spaanse ploeg langssjokken, Sergio Ramos voorop. Je zag ze denken: van wie hebben wij in godsnaam verloren?"

"En nu een week lang drinken!"
Ook de achtste finale-wedstrijd tegen Mexico was er een voor de geschiedenisboeken. Oranje stond vlak voor tijd met 1-0 achter, maar wist zich in het bloedhete Fortaleza nog naar een 2-1 zege te knokken. De voorbereiding begon direct na de laatste poulewedstrijd tegen Chili, herinnert Wijffels zich. "En nu een week lang drinken!, beval Van Gaal. De spelers dronken en pisten zich tot die volgende wedstrijd een ongeluk. In Fortaleza maakte Oranje in de slotfase twee beslissende goals."

Na de magische zomer van 2014 heeft Oranje twee eindtoernooien op rij gemist. "Zo mooi als in 2014 wordt het voorlopig niet. Of dit de laatste stuiptrekking van Oranje was? Voorlopig wel", is Mossou pessimistisch gestemd. Gouka valt zijn collega bij. "Op een dag staan we er weer. Maar Oranje heeft nu drie finales en twee halve finales verloren. Er komen niet veel kansen meer om dat recht te zetten."