Van Marwijk wil goed beginnen aan WK: 'Dan gaan alle bellen rinkelen'

Van Marwijk wil goed beginnen aan WK: 'Dan gaan alle bellen rinkelen'

12-06-2018 10:06
17

Australië heeft op het WK in Rusland als doel om de groepsfase te overleven. De Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk gelooft daarin, zo vertelt hij aan De Volkskrant.

"Dat zal niet gemakkelijk zijn. Maar als ik me kansloos waande, was ik niet eens aan de klus begonnen", stelt de oefenmeester. In 2006 lukte het Australië om de tweede ronde te bereiken, de beste prestatie van de Socceroos tot nu toe.

Om de beste prestatie ooit te evenaren, is vooral het collectief belangrijk. "We hebben niet de beste spelers, maar we proberen wel het beste team te hebben. En de spelers zijn bereid om alles te doen wat we van ze vragen. Soms is hun bereidheid zelfs een beetje té. De Australische sportmentaliteit is geweldig. De spelers zijn serieus en bruisen van energie. Ze luisteren gemiddeld beter dan Nederlandse voetballers. Ik houd ook van discipline, maar niet van papieren discipline. Het gaat mij om een natuurlijke vorm. Spelers hebben ook lef nodig om zich te ontwikkelen, om zelf beslissingen te nemen. Dat proces stimuleren we."

Met Frankrijk, Denemarken en Peru als tegenstanders zit Australië in een pittige poule. De 66-jarige oefenmeester is blij dat zijn ploeg eerst Frankrijk treft. "Ik denk dat de Fransen van nature vertrouwen hebben in zichzelf. Als het tegen ons misgaat, hebben ze nog twee kansen om de tweede ronde te bereiken. Dan gaan alle bellen rinkelen, dan moet het ineens."